Walt Disney žaluje za plagiátorstvo tri čínske spoločnosti

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 13:32 • 2 min
Walt Disney žaluje za plagiátorstvo tri čínske spoločnosti

BRATISLAVA - Spoločnosť Walt Disney zažalovala čínske firmy Blue MTV, Beijing G-Point a PPLive za plagiátorstvo.

slovakia

left justify in out

Žaloba prišla po tom, ako vlani uviedli na trh snímku The Autobots, v ktorej údajne skopírovali prvky z animovaného filmu Autá (2006). Hovorkyňa spoločnosti Disney pre agentúru Reuters potvrdila, že sa v utorok v Šanghaji uskutočnilo súdne pojednávanie. Jeho predmetom bolo plagiátorstvo a nekalá súťaž. Podľa miestnych médií Disney v žalobe požaduje zastavenie distribúcie filmu a odškodné približne 600-tisíc dolárov ( v prepočte takmer 532-tisíc eur).

 


Režisér titulu The Autobots Zuo Jianlong sa pre Reuters vyjadril, že sa vzhľadom na možný rozsudok cíti uvoľnený. "Veľa ľudí na internete hovorilo o plagiátorstve, ale z právneho hľadiska je to jasné - žiadne plagiátorské správanie tu nie je. Ak si oba filmy porovnáte vedľa seba, tak zistíte, že sú úplne rozdielne," uviedol v stredajšom rozhovore.


Disney sa v poslednej dobe úspešne presadzuje na čínskom trhu. Minulý týždeň otvorilo v Šanghaji zábavný park, prvý svojho druhu na čínskej pevnine, a ich filmy Veľká Šestka (2014) či Zootropolis (2016) boli v miestnych kinách hitmi. Spoločnosť však v krajine čelí veľkej konkurencii medzi developermi zábavných parkov, miestnymi tvorcami animovaných filmov či dokonca výrobcami falošných Disney produktov a zakladateľmi falošných Disney hotelov. Preto jej čínske úrady sľúbili špeciálnu ochranu obchodnej značky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona