Walker odstúpil zo súboja o republikánsku nomináciu na prezidenta

NETKY.SK • 22 September 2015, 06:54 • 2 min
Walker odstúpil zo súboja o republikánsku nomináciu na prezidenta

WASHINGTON - Guvernér amerického štátu Wisconsin Scott Walker dnes oznámil, že odstupuje zo súboja o nomináciu Republikánskej strany pred prezidentskými voľbami v roku 2016.

slovakia

left justify in out

Po bývalom guvernérovi Texasu Rickovi Perrym sa Walker stal druhým republikánom, ktorý zo súboja o prezidentskú nomináciu svojej strany odstúpil.

 

Vo svojom vyhlásení, ktoré prečítal v meste Madison, metropole štátu Wisconsin, Walker odsúdil negatívny tón, v ktorom sa nesie republikánska kampaň, pričom svoje výhrady podľa agentúry Reuters adresoval najmä ďalšiemu uchádzačovi o republikánsku nomináciu Donaldovi Trumpovi.

 

Walker okrem toho vyzval niektorých ďalších republikánskych kandidátov, aby nasledovali jeho príklad a zo súboja podobne ako on odstúpili, čím by dali voličom šancu vysloviť podporu kandidátovi, ktorý by v novembrových prezidentských voľbách v roku 2016 mohol uspieť.

 

Walker sa teší obľube najmä v kruhoch konzervatívnych republikánov. Ich rešpekt si okrem iného získal tvrdým postupom voči odborárom, keď ako guvernér Wisconsinu presadil legislatívu, obmedzujúcu politickú moc a vyjednávacie práva odborov.

 

Počas svojho úradovania vo Wisconsine, ktorý je považovaný za tradičnú baštu demokratov, Walker od roku 2011 výrazne znížil dane a zoškrtal štátne výdavky, uľahčil nosenie zbraní a skomplikoval prístup k interrupčným zákrokom.

Walker sa snažil vystupovať ako "nová tvár" Republikánskej strany, ktorá môže ponúknuť alternatívu voči tradičným politikom, ako je napríklad člen Bushovskej "dynastie" Jeb Bush, favorit mnohých prieskumov medzi republikánskymi voličmi. Kritici naopak Walkerovi vyčítali neskúsenosť v oblasti zahraničnej politiky.

 

O nomináciu v radoch republikánov okrem Walkera prejavili záujem bývalý guvernér štátu Florida Jeb Bush, afroamerický neurochirug Ben Carson, texaský senátor Ted Cruz, bývalá riaditeľka spoločnosti Hewlett-Packard Carly Fiorinová, senátor z Južnej Karolíny Lindsey Graham, bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee, guvernér amerického štátu Louisiana Bobby Jindal, bývalý guvernér New Yorku George Pataki, senátor z Kentucky Rand Paul, bývalý guvernér Texasu Rick Perry, ktorý svoju kandidatúru stiahol 11. septembra, senátor z Floridy Marco Rubio, bývalý senátor za Pensylvániu Rick Santorum a veľkopodnikateľ Donald Trump a bývalý guvernér štátu Virgínia Jim Gilmore.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies