Walesa: Poľsko by sa pred Ruskom malo schovať v eurozóne

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 18:53 • 2 min
Walesa: Poľsko by sa pred Ruskom malo schovať v eurozóne

VARŠAVA - Bývalý poľský prezident Lech Walesa sa nazdáva, že jeho krajina bude úplne slobodná až po vstupe do eurozóny.

slovakia

left justify in out

Podľa slov laureáta Nobelovej ceny mieru a legendárneho bojovníka proti komunizmu by spoločná európska mena vo svetle aktuálnej krízy na Ukrajine znamenala ochranu pred prípadnou ruskou agresiou. Bývalý líder celosvetovo známeho hnutia Solidarita si totiž myslí, že súčasný stav nie je úplnou slobodou a prechod od diktatúry sa neskončil. Ako povedal v stredu pre denník Gazeta Wyborcza, "toto je posledná vec, ktorá má znepokojuje, a bez ohľadu na prípadné dôsledky pre moju osobu, urobím všetko pre to, aby som nám pomohol dostať sa do eurozóny".

 

Poľský premiér Donald Tusk v apríli uviedol, že vstup do eurozóny pre Poľsko v nasledujúcich "niekoľkých rokoch" nebude cieľom. Ani verejná mienka nie je tomuto kroku po dlhovej kríze v krajinách so spoločnou európskou menou naklonená. Návrh nemá podporu ani v parlamente, ktorého dve tretiny musia podporiť výmenu zlotého za euro. Zmena vnímania však nastala po marcovom pričlenení ukrajinského polostrova Krym k Rusku a nárastu separatistickým nálad na východe postsovietskej krajiny. Poľsko totiž bolo dlhé desaťročia pod kontrolou Moskvy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona