Walesa: Poľsko by malo vstúpiť do eurozóny

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 14:09 • 2 min
Walesa: Poľsko by malo vstúpiť do eurozóny

VARŠAVA - Poľsko by malo vstúpiť do eurozóny, aby dokončilo svoju integráciu do európskych štruktúr a bolo v bezpečí pred Ruskom.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to bývalý poľský prezident Lech Walesa v rozhovore pre denník Gazeta Wyborcza, z ktorého cituje agentúra Reuters.
     

Bývalý líder odborového zväzu Solidarita a prvý postkomunistický prezident nekomentuje rozhodnutia poľskej vlády, ale má veľký vplyv na formovanie verejnej mienky. Jeho vyhlásenie sa zhoduje s postojom politikov, podľa ktorých zasahovanie Ruska do vývoja na Ukrajine je silným argumentom pre zavedenie eura v Poľsku.
     

Walesa pre Gazetu Wyborczu konštatoval, že Poľsko ešte úplne nedokončilo svoju transformáciu. Vstup do eurozóny je podľa neho posledným krokom na ceste Poľska od komunizmu k slobode. Je preto odhodlaný urobiť všetko, aby pomohol svojej krajine dostať sa do menovej únie.
     

"A až potom bude Poľsko v bezpečí a prosperovať," povedal v rozhovore k 25. výročiu prvých slobodných volieb v Poľsku od nástupu komunizmu po 2. svetovej vojne.
     

Poľsko oficiálne deklaruje odhodlanie vstúpiť do eurozóny, ale žiadny presnejší dátum zatiaľ neurčilo. Proeurópska stredopravá vláda premiéra Donalda Tuska skôr naznačila, že nemá dôvod ponáhľať sa so zavedením spoločnej meny.
     

Poľsko pritom onedlho splní technické podmienky na vstup do menovej únie. Ale prieskumy verenej mienky naznačujú, že obyvatelia krajiny sú proti výmene zlotých za eurá. A vstup do eurozóny musí schváliť ústavná dvojtretinová väčšina poslancov parlamentu. 
     

No na druhej strane, po anexii Krymu Ruskom a revolte proruských separatistov na východe Ukrajiny sa nálada v Poľsku začína meniť. Postup Kremľa Poliakov znepokojuje, aj keď je ich krajina na rozdiel od Ukrajiny pevne ukotvená v NATO a Európskej únii. Má však negatívnu a dlhoročnú skúsenosť s nadvládou Ruska.
     

Guvernér poľskej centrálnej banky Marek Belka ešte v marci vyhlásil, že to, čo sa deje na Ukrajine, je ďalší a významný argument v prospech zavedenia eura, pretože menová únia poskytuje väčšie bezpečie pred agresiou zvonka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies