Walesa: Podpisy na dokumentoch o informátorovi nie sú moje

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 07:27 • 2 min
Walesa: Podpisy na dokumentoch o informátorovi nie sú moje

VARŠAVA - Bývalý vodca protikomunistického hnutia v Poľsku a exprezident Lech Walesa v pondelok vyhlásil, že podpisy na dokumentoch údajne dokazujúcich, že bol za éry totality informátorom tajných služieb, nie sú jeho.

slovakia

left justify in out

Walesa (72) sa vyjadril v televízii TVN24 v prvom verejnom vystúpení v Poľsku, odkedy tamojší Ústav pamäti národa (IPN) minulý týždeň zverejnil fotokópie dokumentov, informovala agentúra AP.

 

"Nikdy som nikoho nezradil. Nikdy som nebol agentom. Nikdy som nezval nijaké peniaze. Nikdy," povedal Walesa. Keď mu novinár, ktorý s ním robil rozhovor, ukázal zábery uvedených fotokópií, Walesa reagoval: "Nič som nepodpísal. To nie sú moje podpisy. To je veľmi pekný rukopis. Môj rukopis je hrozný," citovala ho AP.

 

Odmietol súčasne výzvy kritikov na priznanie a trvá na tom, že dokumenty sú falošné. "Môžete Walesu zabiť, ale nie ho poraziť," vyhlásil s tým, že sa nemôže priznať k nepravde.

 

Skôr v priebehu pondelka Walesa povedal, že by mohol zažalovať IPN. Podľa vlastných slov chce vidieť spisy v ústave a domnieva sa, že záležitosť "pravdepodobne" skončí na súde. Dokumenty nedávno zadržali v dome posledného ministra vnútra z éry komunistického Poľska Czeslawa Kiszczaka, ktorý zomrel vlani v novembri, a IPN ich rýchlo zverejnil bez hlbšieho preskúmania expertmi, uviedla AP.

 

Walesa roky bojoval proti obvineniam, že bol v 70. rokoch informátorom komunistickej tajnej polície. V minulosti sa tiež priznal, že pre ňu podpísal určité dokumenty, čo označil za "chybu", ktorej konkrétnejší charakter však nespresnil. V roku 2000 ho osobitný súd očistil od obvinení z kolaborácie s tým, že neboli nájdené žiadne dôkazy.

 

V roku 2011 IPN uviedol, že komunistické vedenie krajiny sa začiatkom 80. rokov snažilo zabrániť tomu, aby Walesa získal Nobelovu cenu mieru, vyrobením falošných dokumentov o jeho spolupráci s režimom. Napriek tomu Walesa cenu dostal v roku 1983 za založenie a vedenie hnutia Solidarita.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies