Walesa a bývalí lídri žiadajú Európsku úniu, aby bránila demokraciu v Poľsku

NETKY.SK • 13 Jún 2018, 17:09 • 2 min
Walesa a bývalí lídri žiadajú Európsku úniu, aby bránila demokraciu v Poľsku

VARŠAVA - Poľský exprezident Lech Walesa a niekoľko ďalších bývalých lídrov žiadajú Európsku úniu, aby ochránila právny štát v ich krajine, kde je pri moci populistická vláda, ktorá urobila čistky v justičnom systéme a dôkladne ho prepracovala.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení zverejnenom v stredu v poľskom denníku Gazeta Wyborcza bývalí lídri uviedli, že majú obavy, že nový zákon na reguláciu najvyššieho súdu zničí demokratický systém vzájomnej kontroly a vyváženia medzi zložkami moci v Poľsku. Zákon má začať platiť už 3. júla, uviedla v stredu tlačová agentúra AP.

 

Vo svojom otvorenom liste adresovanom Európskej komisii lídri uvádzajú, že "bez zákona a poriadku nebude ani demokratické Poľsko".

 

Medzi signatármi listu sú bývalí prezidenti Aleksander Kwašniewski a Bronislaw Komorowski, ako aj expremiéri, exministri zahraničných vecí a niekdajší poprední aktivisti hnutia Solidarita.

 

Walesa bol vodcom protikomunistického hnutia Solidarita v 80. rokoch 20. storočia a prvým prezidentom v demokratickej ére Poľska. Tento aktivista za ľudské práva dostal v roku 1983 Nobelovu cenu za mier.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies