Wales: Máte vy vôbec rozviedku, uťahoval si zo Zemana Bildt

NETKY.SK • 5 September 2014, 11:36 • 2 min
Wales: Máte vy vôbec rozviedku, uťahoval si zo Zemana Bildt

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman sa na summite NATO vo Walese stal terčom pichľavej poznámky zo strany švédskeho ministra zahraničných vecí. Carl Bildt si z postoja českého prezidenta uťahoval potom, čo Zeman poznamenal, že Praha bude žiadať jasné dôkazy o ruskej prítomnosti na východe Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Zeman svoju pozíciu zopakoval krátko pred začiatkom podvečernej schôdzky aliančných lídrov s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Šéf švédskej diplomacie potom vyhlásil, že Rusko už na Ukrajine celkom zjavne intervenovalo dvakrát: najprv pri obsadení Krymu a teraz vo východných častiach krajiny. "Neviem či existuje česká spravodajská služba, máte ju? Mohol by sa spýtať ich," navrhol Bildt na adresu českého prezidenta pred novinármi.

 

Na rozdiel od hlavy štátu nemá o ruskej prítomnosti na Ukrajine pochybnosti český minister zahraničia Lubomír Zaorálek. O zapojení ruských síl podľa neho svedčí celá rada indícií. Dôležité podľa neho je, aby Praha dospela k jednotnému záveru. "Som presvedčený, že to zvládneme a budeme taktiež schopní podporiť jednotnú pozíciu aliancie," poznamenal Zaorálek. Česká republika sa podľa svojho ministra zahraničia bude podieľať na opatreniach, ktoré na summite NATO prípadne prijme k posilneniu bezpečnosti svojich východoeurópskych členov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies