AKTUALIZÁCIA: WADA žiada úplné vylúčenie ruských športovcov z Olympijských hier

NETKY.SK • 9 December 2019, 11:45 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: WADA žiada úplné vylúčenie ruských športovcov z Olympijských hier

Komisia športovcov Svetovej antidopingovej agentúry WADA sa prihovára za celoplošný zákaz štartu ruských športovcov na najbližších dvoch olympijských hrách. Podľa agentúry je toto adekvátny trest za ich dopingové prehrešky.

slovakia

left justify in out

Zástupcovia agentúry tvrdia, že prístup Rusov k očisteniu ich športovcov od dopingu je výsmech nielen tým, ktorí si ctia pravidlá fair-play, ale aj tým, ktorí ich vytvárajú a chránia.
 

O osude ruských športovcov sa rozhodne v utorok

Výkonný výbor WADA už v pondelok vo švajčiarskom Lausanne rozhodne o osude Rusov na olympijských hrách. V hre je schválenie zákazu štartu na OH 2020 v Tokiu aj ZOH 2022 v Pekingu, ale aj možnosť účasti pod neutrálnou vlajkou pre tých ruských športovcov, ktorí preukázateľne neboli ovplyvnení dopingom.

 

img
 

Vyjadrenie WADA

Minulý mesiac Výbor pre kontrolu dodržiavania predpisov WADA zverejnil správu s podrobnosťami o "ohromujúcom podvode" ruských úradníkov, ktorí mali manipulovať vzorky športovcov v moskovskom antidopingovom laboratóriu. "Rusi dookola porušujú pravidlá hry, a preto nemôžu obviňovať WADA aj ďalšie športové organizácie zo zaujatosti voči nim. Pravidlá musia všetci dodržiavať," píše sa v správe komisie športovcov WADA. "Sme už unavení z rôznych ústupkov a kompromisov voči Rusku, ktoré sa v konečnom dôsledku ukázali ako neefektívne," tvrdia športovci vo svojej správe.


Vo vyhlásení sa ešte uvádza, že je známych až 145 kompromitujúcich prípadov manipulácie so vzorkami. "Nikdy sa nedozvieme, kto sú tí športovci a či budú aj naďalej podvádzať," dodala komisia športovcov WADA.

 

img
 

Športovci sa možno zúčastnia hier pod označením "Olympijský športovec z Ruska"

Ak by WADA akceptovala odporúčania výboru pre kontrolu dodržiavania vlastných predpisov, v prípade Ruska by sa postupovalo podobným spôsobom, ako tomu bolo na vlaňajších ZOH v juhokórejskom Pjongčangu, na ktorých sa zúčastnilo aj 168 športovcov pod označením "Olympijský športovec z Ruska". Tento systém by platil od budúcoročných OH v Tokiu, na ZOH 2022 v čínskom Pekingu aj na svetových šampionátoch v mnohých športoch.

 

Viac informácií o dopingovom škandále ruských športovcov nájdete v článku WADA otvorila desiatky prípadov proti ruským športovcom. Vyjadrenie rusov nájdete v článku Rusi obvinili antidopingovú agentúru za neférovosť.

 

img

 

Aktualizácia

Ruskí reprezentanti síce podľa verdiktu budú môcť súťažiť na budúcoročných olympijských hrách v Tokiu, no v japonskej metropole by oficiálne nemala viať ruská vlajka. 

Schválenie očakávaného verdiktu je v súlade s postojom Medzinárodného olympijského výboru od chvíle, ako v roku 2016 prepukol ruský dopingový škandál masívnych rozmerov. "Ctíme si zásadu, že vinníkov treba potrestať tak tvrdo, ako to bude možné, a nevinných musíme chrániť," povedal pred niekoľkými dňami prezident MOV Thomas Bach.
 

Pondelkový verdikt WADA vyplynul zo zdĺhavého vyšetrovania laboratórnych vzoriek, ktoré Rusko odovzdalo ešte v januári tohto roka. Práve poskytnutie údajov z moskovského laboratória v prospech WADA bolo súčasťou dohody, podľa ktorej malo následne dôjsť k zrušeniu pozastavenej činnosti Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA). Uvedené dáta mali poslúžiť na odhalenie roky utajovaného užívania nepovolených podporných prostriedkov u stoviek ruských športovcov. WADA neskôr uviedla, že informácie, ktoré Rusi v januári poskytli, boli zmanipulované.


Vyjadrenie agentúry WADA

"Rusi dookola porušujú pravidlá hry, a preto nemôžu obviňovať WADA aj ďalšie športové organizácie zo zaujatosti voči nim. Pravidlá musia všetci dodržiavať. Sme už unavení z rôznych ústupkov a kompromisov voči Rusku, ktoré sa v konečnom dôsledku ukázali ako neefektívne," píše sa v správe komisie športovcov WADA. Vo vyhlásení sa ešte uvádza, že je známych až 145 kompromitujúcich prípadov manipulácie so vzorkami. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies