WADA vydala aktualizovaný zoznam zakázaných látok

NETKY.SK • 30 September 2016, 13:22 • 2 min
WADA vydala aktualizovaný zoznam zakázaných látok

MONTREAL - Na zozname zakázaných látok podľa Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) pribudnú od 1. januára 2017 aj lieky na báze lisdexamfetamínu či ópiové analgetikum nikomorfín.

slovakia

left justify in out

WADA zverejnila aktualizovanú listinu v trojmesačnom predstihu, aby sa športovci pripravili na povinnosť terapeutickej výnimky v prípade užívania takýchto prostriedkov. Predchádzajúca zmena s účinnosťou od prvého dňa aktuálneho kalendárneho roka viedla k zvýšenému počtu nepriaznivých výsledkov analýz na novú zakázanú látku meldónium. Na údajnú neinformovanosť doplatila napríklad ruská tenistka Maria Šarapovová, ktorá si musí odpykať dvojročný dištanc.


Lisdexamfetamín sa používa na liečbu poruchy pozornosti s hyperaktivitou a porúch v stravovaní. Látka s podobným určením metylfenidát je na zozname už dávnejšie. Do kategórie pozorovaných substancií sa dostal kodeín.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies