WADA preskúma dopingový prípad Číňana Sun Janga

NETKY.SK • 27 November 2014, 10:38 • 2 min
WADA preskúma dopingový prípad Číňana Sun Janga

MONTREAL - Svetová antidopingová agentúra (WADA) preskúma podivné okolnosti, za akých si čínsky plavec Sun Jang za pozitívny nález odpykal len tri mesiace bez toho, aby o tom bola verejnosť informovaná. Prípad možno poženie aj na Športový arbitrážny súd v Lausanne.

slovakia

left justify in out

Jedna z najväčších čínskych plaveckých hviezd Sun Jang tento rok tri mesiace nútene pauzoval, ale svet sa o tom dozvedel až vyše tri mesiace po konci trestu. Na národnom šampionáte 17. mája podrobili dvojnásobného olympijského víťaza kontrole, ktorá vykázala prítomnosť zakázaného stimulancia trimetazidínu. Nasledoval dištanc až do 17. augusta, po ktorom sa Sun zúčastnil na septembrových ázijských hrách v juhokórejskom Inčchone a získal tam tri zlaté medaily. Čínska antidopingová agentúra (CHINADA) odmietla špekulácie, že sa pokúšala Sunov prípad zakamuflovať, dodatočné oznámenie vysvetlila pracovnou vyťaženosťou. Vyšší trest na jeden rok dostal plavcov lekár Pa Čen. Sun vraj svoj nález obhájil tvrdením o lieku na srdce, ktorý obsahoval nedovolenú látku. 

 

"WADA preskúma dôvody tohto postupu a následne rozhodne, či využije právo odvolať sa na Športovom arbitrážnom súde. Dovtedy sa k prípadu nebude vyjadrovať," uviedla v stredu inštitúcia. 

 

Čínsky reprezentant Sun Jang na OH 2012 v Londýne ohromil víťazstvami na 400 a 1500 m voľný spôsob, na krauliarskej dvojstovke bol druhý. Vlani pridal v Barcelone tri tituly majstra sveta (400, 800 a 1500 m voľný spôsob) k dvom zo Šanghaja 2011 (800 a 1500 m voľný spôsob). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies