WADA potvrdila ďalší hackerský útok: Týka sa Froomea, Wigginsa aj Sereny Williamsovej

NETKY.SK • 15 September 2016, 10:10 • 2 min
WADA potvrdila ďalší hackerský útok: Týka sa Froomea, Wigginsa aj Sereny Williamsovej

MONTREAL - Svetová antidopingová agentúra (WADA) potvrdila ďalší hackerský útok do databázy počas olympiády v Riu de Janeiro z dielne ruskej skupiny APT 28 známej aj ako Fancy Bear.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP. Hackeri zverejnili dáta 25 športovcov z ôsmich krajín vrátane britských cyklistov Chrisa Froomea a Bradleyho Wigginsa - víťazov Tour de France.

 

Podľa WADA je medzi nimi športovcami 10 Američanov, päť Nemcov i Britov a po jednom športovcovi z Česka, Dánska, Poľska, Rumunska a Ruska. "Tento kriminálny útok môže spôsobiť obavy všetkým športovcom štartujúcim na olympiáde v Riu. Nie iba tým, ktorých sa priamo dotýka. Za počínaním skupiny Fancy Bar je snaha poškodiť povesť športovcov," zdôraznil generálny riaditeľ WADA Olivier Niggli.

 

Dokumenty WADA skrývali informácie aj o medicínskych výnimkách pre športovcov, ktorí sa dlhodobo liečia. Môžu tak oprávnene užívať látky, ktoré inak figurujú na zozname zakázaných látok. "Som sklamaná, že moje súkromné zdravotné údaje získali hackeri a zverejnili ich bez môjho súhlasu," vyhlásila tenistka Venus Williamsová, ktorá tiež dostala od antidopingových orgánov výnimku na terapeutické účely. "Riadila som sa pravidlami antidopingového programu v tenise, požiadala som o výnimku a dostala som ju," vysvetlila tenistka.

 

Olympijská šampiónka v gymnastike Simone Bilesová na Twitteri priznala, že trpí syndrómom ADHD (porucha pozornosti sprevádzaná hyperaktivitou) a že preto je už od detstva nútená užívať lieky. "Mať ADHD a brať na to lieky nie je nič, za čo by som sa musela hanbiť. Nemám ani obavy z toho, že sa to ľudia dozvedia," reagovala Bilesová. "Vždy som dodržiavala pravidlá."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies