Vzťahy medzi Slovenskom a Mexikom možno rozvíjať v hospodárskej oblasti

NETKY.SK • 22 November 2017, 06:15 • 2 min
Vzťahy medzi Slovenskom a Mexikom možno rozvíjať v hospodárskej oblasti

MEXIKO - Prezidenti Slovenskej republiky Andrej Kiska a Spojených štátov mexických Enrique Peňa Nieto sa v utorok zhodli na tom, že vzťahy medzi oboma krajinami sú na veľmi dobrej úrovni, zároveň však ešte stále existuje priestor na ich veľký rozvoj.

slovakia

left justify in out

"A to osobitne v hospodárskej spolupráci," zdôraznil na tlačovej konferencii prezident Kiska.

 

Prezidenti sa počas rokovania zhodli i na tom, že obe krajiny sú závislé od silných obchodných partnerov – z pohľadu Slovenska je to EÚ, z pohľadu Mexika ide o USA.

 

Mexiko je v súčasnosti 14. najväčšou ekonomikou sveta a zároveň druhou v rámci Latinskej Ameriky. Pre mexickú ekonomiku je veľmi významná obchodná zmluva NAFTA (Severoamerická dohoda o voľnom obchode), ktorá umožňuje krajine bezcolný prístup na americký a kanadský trh. Najdôležitejšími faktormi, ktoré ovplyvňujú celkovú výkonnosť ekonomiky, sú vývoj ekonomiky USA a svetových cien ropy.

 

Slovensko uzavrelo s Mexikom v roku 2006 Memorandum o hospodárskej spolupráci medzi Mexikom a SR. Slovensko je pre latinskoamerický štát významným partnerom aj z hľadiska členstva v EÚ, NATO a OECD.

 

Cieľom návštevy prezidenta Kisku je rozvoj vzájomných vzťahov ako v politickej, tak v ekonomickej oblasti. Prezident preto vystúpi v stredu okrem Snemu i na Podnikateľskom fóre a navštívi Start-up Mexico.

 

Andrej Kiska pricestoval na niekoľkodňovú štátnu návštevu Spojených štátov mexických na pozvanie prezidenta Enriqueho Peňu Nieta. Ide vôbec o prvú štátnu návštevu slovenského prezidenta v Mexiku.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies