Vzťahy medzi Izraelom a Palestínou sú stále napäté

NETKY.SK • 21 November 2019, 14:20 • 2 min
Vzťahy medzi Izraelom a Palestínou sú stále napäté

IZRAEL - Prezident Izraelu Reuven Rivlin požiadal vo štvrtok parlament, aby našiel nového premiéra a krajina sa tak vyhla predčasným parlamentným voľbám. Izraelské orgány zadržali palestínskeho guvernéra Jeruzalema, ktorého previezli z jeho domu vo východnej časti mesta na vypočúvanie.

slovakia

left justify in out

Izraelský prezident Rivlin požiadal parlament o zvolenie nového premiéra z dôvodu, že dosluhujúci premiér Benjamin Netanjahu ani jeho politický rival Benny Ganc nedokázali zostaviť novú vládu.

 

"Od dnešného dňa až po dobu 21 dní je rozhodnutie, kto bude poverený vytvorením vlády, v rukách členov Knesetu (parlamentu)," vyhlásil Rivlin deň po tom, ako Ganc priznal, že ani on nie je schopný zostaviť koaličnú vládu.

 

Ganc v stredu prezidentovi telefonicky oznámil neúspech koaličných rozhovorov, ktoré viedol so Netanjahuovou stranou Likud, ako aj pravicovou stranou Izrael, náš domov (Jisrael bejtejnu) Avigdora Liebermana.

 

img

 

Ganc sa o zostavenie vlády pokúšal ako druhý v poradí po Netanjahuovi, ktorého snahy o vytvorenie koalície takisto neuspeli. Po prvý raz v dejinách 120-členného izraelského parlamentu bude mať niektorý z jeho poslancov vrátane Ganca a Netanjahua 21 dní na to, aby získal podporu 61 zákonodarcov a mohol sa pokúsiť zostaviť koaličnú vláduPokiaľ by sa v Izraeli predsa konali ďalšie parlamentné voľby, boli by v poradí tretími v priebehu 12 mesiacov.

 

img

 

Zadržali palestínskeho guvernéra Jeruzalema

Problémy má aj palestínsky guvernér Jeruzalema, ktorého dnes znova zadržali izraelské orgány.  K zadržaniu Adnána Ghajsa prišlo deň po tom, ako izraelské úrady uzavreli kancelárie dvoch organizácií spojených s Palestínskou samosprávou (PA) v Jeruzaleme.

 

V priebehu uplynulého roku ho zadržali už najmenej šesťkrát. Hovorca polície Micky Rosenfeld povedal, že najnovšie zadržanie Ghajsa v jeho dome vo štvrti Silwán súvisí s "palestínskou aktivitou v Jeruzaleme".

 

img

 

Nezhody medzi Izraelom a Palestínou

Izrael obsadil východný Jeruzalem v šesťdňovej vojne v roku 1967 a neskôr ho pripojil k svojmu územiu, čo nikdy nebolo uznané medzinárodným spoločenstvom. Izrael považuje celý Jeruzalem za svoje hlavné mesto, pokým Palestínčania pokladajú jeho východnú časť za hlavné mesto svojho budúceho štátu. Izrael zakazuje v meste všetky aktivity PA.

 

V dôsledku tohto postoja sídlia minister PA pre otázky Jeruzalema a guvernér Jeruzalema v meste al-Ram, ležiacom na druhej strane izraelského múru, ktorý oddeľuje Jeruzalem od Predjordánska.

 

img

 

Polícia v minulosti vyšetrovala Ghajsa pre podozrenie, že bol zapletený do prípadu, v ktorom PA v októbri 2018 zadržala amerického Palestínčana Issama Akela pre obvinenia z účasti na predaji budovy vo východnom Jeruzaleme židovským kupcom. Niektorí Palestínčania takéto predaje považujú za vlastizradné.

 

V stredu izraelské sily uzavreli jeruzalemskú redakciu Palestínskej televízie, ktorú financuje PA sídliaca v Predjordánsku, ako aj kanceláriu palestínskeho ministerstva školstva v meste. Izraelský minister verejnej bezpečnosti Gilad Erdan túto televíziu obvinil z výroby protiizraelského obsahu, keď v stredu vyhlásil, že bude naďalej dôrazne zakročovať "proti každému pokusu Palestínskej samosprávy o porušenie našej zvrchovanosti v hlavnom meste".

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona