Vzťahy Číny a USA sú napriek napätiu stabilné, tvrdí čínsky prezident

NETKY.SK • 17 Máj 2015, 11:16 • 2 min
Vzťahy Číny a USA sú napriek napätiu stabilné, tvrdí čínsky prezident

PEKING - Vzťahy Číny so Spojenými štátmi sú naďalej stabilné, vyhlásil dnes čínsky prezident Si Ťin-pching, keď sa snažil zmierňovať napätie v súvislosti s územným sporom v Juhočínskom mori, ktoré vzbudilo obavy z konfrontácie medzi oboma krajinami.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

 

"Teším sa na pokračovanie v rozvoji tohto vzťahu s prezidentom (USA Barackom) Obamom a privedenie čínsko-amerických vzťahov na nový vrchol," povedal Si americkému ministrovi zahraničných vecí Johnovi Kerrymu, ktorý dnes končí dvojdňovú návštevu Číny.

 

Kerryho ceste dominovali zvyšujúce sa bezpečnostné obavy týkajúce sa ambícií Pekingu v Juhočínskom mori. Čína vyvolala rýchlymi prácami na umelom rozširovaní útesov na siedmich sporných ostrovoch v Spratlyho súostroví rozhorčenie ďalších krajín ako Filipíny a Vietnam, ktoré si v oblasti tiež robia územné nároky.

 

Čínsky prezident Kerrymu povedal, že Čína a USA by mali riešiť spory tak, aby nepoškodili svoje bilaterálne vzťahy. "Šíry Tichý oceán je dostatočne rozľahlý na to, aby obsiahol Čínu i Spojené štáty," citovala Si Ťin-pchinga štátna tlačová agentúra Sinchua.

 

V sobotu Kerry vyzval Čínu, aby urobila kroky na zníženie napätia v Juhočínskom mori. Šéf čínskej diplomacie Wang I v reakcii zdôraznil, že odhodlanie Pekingu chrániť svoje záujmy v oblasti je "pevné ako skala".

 

Čína opakovane odmietla zapojenie USA do regionálneho územného sporu a obvinila ich, že podnecujú napätie, keď nabádajú iné krajiny k "nebezpečnému správaniu". Vyjadrila tiež obavy nad možným plánom vyslať americké lietadlá a lode na presadzovanie voľnej plavby v Juhočínskom mori.

Cieľom Kerryho návštevy boli prípravy na každoročné rozhovory nazvané Americko-čínsky strategický a hospodársky dialóg, ktoré sa budú konať v júni vo Washingtone, a očakávanú cestu čínskeho prezidenta do USA v septembri.

 

Si Ťin-pching opakovane Obamovi povedal, že si želá "nový model vzťahu medzi významnými krajinami", v ktorom by bola Čína vnímaná ako rovnocenný svetový aktér, ale tiež vzájomne rešpektovaná "zvrchovaná a územná celistvosť, ako aj politický systém a cesta rozvoja".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies