Vzťah s Moslimom alebo Rómom by neprekážala len štvrtine Slovákov

NETKY.SK • 13 November 2015, 11:07 • 2 min
Vzťah s Moslimom alebo Rómom by neprekážala len štvrtine Slovákov

BRATISLAVA - Láska s Moslimom alebo Rómom by neprekážala len štvrtine ľudí na Slovensku. Vyplýva to z najnovšieho celoeurópskeho prieskumu Eurobarometer, ktorý skúmal postoje Európanov k diskriminácii. TASR o prieskume informoval Andrej Králik, Vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Za najrozšírenejšiu formu diskriminácie považujú Slováci vyšší vek (50 %) a etnický pôvod (46 %). Naopak, za zriedkavú považujú diskrimináciu na základe náboženstva alebo vierovyznania (68 %), pohlavia či nižšieho veku. Čo sa týka diskriminácie v práci na základe etnického pôvodu či vierovyznania, nie sú postoje Slovákov v porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie až tak pozitívne. Najviac Slovákov sa v práci cíti príjemne, keď pracuje s belochom (77 %) alebo kresťanom (74 %). Naopak, len menej ako polovica by bola v práci spokojná, keby bol ich kolega Moslim (39 %) alebo Róm (44%). V tomto ohľade sú najtolerantnejšími Európanmi Briti, Švédi, Holanďania, Francúzi, Belgičania a Íri.

 

Väčšina Slovákov by tolerovala, ak by sa ich dieťa zaľúbilo do belocha (80 %) a kresťana (77 %). Pri ostatných vierovyznaniach či etnikách už Slováci takí tolerantní nie sú. Proti Židovi v rodine by nič nemala len necelá polovica (45 %) slovenskej populácie, budhistu by tolerovalo už len 36 % Slovákov a láska s Moslimom alebo Rómom by neprekážala len štvrtine ľudí. Obyvatelia Európskej únie považujú za najrozšírenejšiu diskrimináciu na základe etnického pôvodu (64 %), kde toto vnímanie v porovnaní s rokom 2012 dokonca vzrástlo o 8 %. Viac ako polovica Európanov považuje za rozšírenú formu diskriminácie aj sexuálnu orientáciu (58 %) či rodovú identitu (56 %).

Záverečná správa z výskumu Special Eurobarometer bola publikovaná v októbri 2015.

 

Výsledky pochádzajú z výskumu TNS Opinion & Social, ktorý sa realizoval v máji až júni tohto roku. Všetky dáta vychádzajú z názorov respondentov opytovaných v rámci tohto výskumu.

Zber dát bol realizovaný prostredníctvom osobných rozhovorov na vzorke 27.718 respondentov starších ako 15 rokov v 28 členských štátoch Európskej únie, z toho bolo 1016 obyvateľov Slovenska. Terénny zber na Slovensku zrealizovala agentúra TNS Slovakia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona