Vzrušujúci objav! Nová protilátka dokáže zničiť takmer 100% vírusu HIV, mohla by skoliť aj rakovinu

NETKY.SK • 22 September 2017, 20:16 • 2 min
Vzrušujúci objav! Nová protilátka dokáže zničiť takmer 100% vírusu HIV, mohla by skoliť aj rakovinu

BRATISLAVA - Vedcom sa podarilo vyvinúť protilátku, ktorá napadne až 99 percent kmeňov vírusu HIV a zabráni infekcii, píše BBC. Medzinárodná spoločnosť AIDS označila novú protilátku za vzrušujúci objav, ktorý prináša veľkú nádej v liečbe HIV.

slovakia

left justify in out

Vírus HIV je taký zákerný a ťažko liečiteľný preto, že dokáže rýchlo mutovať. Má veľmi veľa odrôd a imunitný systém nedokáže naraz vytvoriť také množstvo protilátok.

 

Vedci na liečbu a prevenciu HIV skúšali používať neutralizačné protilátky, ktoré si postupne časom vedelo vytvoriť aj telo pacienta. Nová špecifická protilátka, v ktorej sú obsiahnuté naraz tri protilátky, dokáže zasiahnuť vírus omnoho účinnejšie tak, že sa viaže na tri rôzne miesta vírusu.

 

Protilátky sa testovali na 24 opiciach infikovaných HIV. Zvieratám najskôr podali vakcínu s protilátkou a potom aj vírus. U žiadnej z opíc sa nákaza neobjavila. Super liek sa budúci rok bude testovať na ľuďoch.  

 

Americký Národný inštitút zdravia priniesol ďalšiu skvelú správu a to, že trojitá protilátka by možno mohla poraziť aj rakovinu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies