Vzorky živého antraxu zaslala americká armáda omylom aj do Austrálie

NETKY.SK • 30 Máj 2015, 06:31 • 2 min
Vzorky živého antraxu zaslala americká armáda omylom aj do Austrálie

WASHINGTON - Austrália je druhou krajinou, do ktorej zariadenia americkej armády neúmyselne zaslali vzorky živých baktérií antraxu, oznámil to v noci nadnes Pentagón a dodal, že rozsah omylom zaslaných vzoriek obsahujúcich živé baktérie antraxu bol omnoho väčší, ako pôvodne informoval. Napísala to agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Pentagón sa domnieva, že podozrivé vzorky antraxu dostalo celkovo 24 laboratórií v 11 štátoch vrátane dvoch v zahraničí - Južnej Kórei a Austrálii. Ministerstvo vnútra nariadilo v tejto súvislosti hĺbkové vyšetrovanie celého prípadu, ako aj postupy v zariadeniach rezortu obrany, zamerané na deaktiváciu vzoriek určených na výskum, dodala agentúra DPA. Pentagón odporúčal všetkým laboratóriám, ktoré dostali podozrivé zásielky, "aby prestali pracovať s týmito vzorkami", pokým nedostanú ďalšie inštrukcie od ministerstva obrany a Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktoré začalo prípad vyšetrovať.

 

Vzorky obsahovali iba veľmi malé množstvo živých baktérií antraxu a pre verejnosť nepredstavujú riziko, pričom ohrozenie zamestnancov laboratórií je minimálne, zdôraznil Pentagón. Ministerstvo obrany vo štvrtok potvrdilo, že dve zariadenia americkej armády v štátoch Utah a Maryland omylom poslali živé baktérie antraxu do súkromných laboratórií v deviatich amerických štátoch a na americkú vojenskú základňu v Južnej Kórei. Zásielky boli doručené od marca 2014 do apríla 2015 v rámci vývoja terénnych testov na zisťovanie biologických hrozieb.

 

Keď sú baktérie alebo spóry antraxu (slezinovej sneti) v ovzduší, môžu spôsobiť smrteľnú chorobu nazývanú pľúcny (inhalačný) antrax. To sa stalo v roku 2001, keď antrax poslali americkou poštou vládnym úradom a médiám, čo si vyžiadalo päť ľudských životov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies