Vznikne rusko-americká koalícia? Sýrsky prezident Asad dúfa, že Trump bude jeho spojencom v boji proti terorizmu

NETKY.SK • 16 November 2016, 07:10 • 2 min
Vznikne rusko-americká koalícia? Sýrsky prezident Asad dúfa, že Trump bude jeho spojencom v boji proti terorizmu

DAMASK - Sýrsky prezident Bašár Asad dúfa, že novozvolený americký prezident Donald Trump bude jeho spojencom v rámci boja proti terorizmu v Sýrii, zároveň ho však zatiaľ hodnotí len veľmi opatrne. Asad sa na Trumpovu adresu vyjadril po prvýkrát od amerických volieb v utorňajšom rozhovore pre portugalskú verejnoprávnu televíziu RTP, z ktorého citovala stanica BBC.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Sýrsky prezident povedal, že ak Trump splní svoje predvolebné sľuby v boji proti terorizmu, bude jeho "prirodzeným spojencom". Zároveň však vyjadril isté pochybnosti ohľadne toho, či sa to Trumpovi podarí.

 

Donald Trump v minulosti povedal, že je "šialenstvom" čeliť naraz aj sýrskym vládnym silám aj militantom z organizácie Islamský štát (IS) a vyjadril tiež obavu, že boje v Sýrii by mohli viesť k bojom s Ruskom, pripomenula na svojej webovej stránke BBC.

 

"Nevieme povedať nič o tom, čo (Trump) spraví, ale ak... sa chystá bojovať proti teroristom, tak samozrejme budeme (jeho) spojencom, prirodzeným spojencom, akým sme v tomto smere s Rusmi či Iráncami," povedal Asad.

 

Ďalej uviedol, že Trumpov sľub zamerať sa v Sýrii na boj s militantmi z IS znie "nádejne", otázne však je, či ho naozaj bude vedieť splniť. Obavy v Asadovi vyvolávajú najmä protichodné názory zaznievajúce v rámci americkej administratívy, ale aj tamojšie mainstreamové médiá, s ktorými si Trump podľa jeho slov nemusí vedieť poradiť. Práve preto je zatiaľ v jeho hodnotení len veľmi opatrný.

 

Washington v Sýrii bojuje proti militantom z IS a ďalším džihádistickým organizáciám, pričom podporuje tamojšie umiernené povstalecké skupiny, ktoré sa však stavajú na odpor aj proti sýrskym vládnym silám, a ktoré samotný Asad označuje za teroristické.

 

Od vypuknutia ozbrojeného konfliktu v marci 2011 zahynulo v Sýrii už viac ako 300.000 ľudí. Boje stále neutíchajú, pričom v utorok sa po takmer troch týždňoch relatívneho pokoja povstalcami ovládané štvrte vo východnej časti mesta Aleppa opäť stali terčom náletov vládnych síl, uviedla s odvolaním sa na výpovede tamojších aktivistov BBC.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona