Vznikne register právnických osôb a podnikateľov

NETKY.SK • 22 September 2015, 15:03 • 2 min
Vznikne register právnických osôb a podnikateľov

BRATISLAVA - Poslanci v utorok schválili vládny návrh zákona o registri právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci.

slovakia

left justify in out

Cieľom návrhu zákona z dielne rezortu financií je zabezpečiť legislatívne prostredie pre zriadenie jedného zo základných registrov podľa Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy.


"Register právnických osôb, ako aj identifikátor právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci predstavuje logicky jednotný a dátovo konzistentný zdroj údajov so selektívnym, riadeným, zákonom upraveným prístupom pomocou počítačovej siete k údajom v databázach zdrojových registrov," konštatovalo ministerstvo financií v dôvodovej správe. Právne subjekty evidované v registri právnických osôb budú jednoznačne identifikované prostredníctvom identifikátora, ktorého generovanie zostáva zodpovednosťou Štatistického úradu SR.


V súčasnosti sú podľa rezortu financií zdrojové registre budované ako izolované informačné systémy. Jednotlivé zdrojové registre nie sú navzájom prepojené a obsahujú údaje o evidovanom subjekte v rôznej kvalite. "Tento stav má za následok nesúlad elektronických dokumentov s právnym stavom a skutočnosťou o konkrétnom právnom subjekte. Niektoré centrálne registre sú vedené manuálne. Niektoré zdrojové registre sú decentralizované, vedené v rôznej forme vo veľkom počte organizácií," poznamenalo ministerstvo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies