Vznikla Strana demokratického Slovenska, predsedom je Kozlík

NETKY.SK • 8 Marec 2014, 14:46 • 2 min
Vznikla Strana demokratického Slovenska, predsedom je Kozlík

KOŠICE - "Chceme byť účinnou protiváhou strany Smer-SD a ponúknuť alternatívu voličovi z ľavého a stredového spektra,“ povedal predseda novej stredoľavej strany Kozlík.

slovakia

left justify in out

Europoslanca zvoleného za ĽS-HZDS Sergeja Kozlíka dnes v Košiciach na ustanovujúcej schôdzi zvolili za predsedu novej Strany demokratického Slovenska (SDS). Podpredsedami sú Andrea Šimurdová a Stanislav Čižmárik.

„Sme nová stredoľavá strana s novými stanovami. Nie sme nástupníkom ĽS-HZDS a výrazne sa líšime. Napríklad u nás sú voľby tajné. V súčasnosti budujeme stranícke štruktúry na úrovni krajov a okresov. Chceme byť účinnou protiváhou strany Smer-SD a ponúknuť alternatívu voličovi z ľavého a stredového spektra,“ povedal pre novinárov Kozlík. Nová strana sa chce zúčastniť na voľbách europoslancov, v ktorých ako líderka kandiduje bývalá poslankyňa HZDS Irena Belohorská, dvojkou je Sergej Kozlík a postaviť chcú ďalších kandidátov. „ Hlavným cieľom je uspieť v komunálnych voľbách a doviesť stranu úspešne do parlamentných volieb tak, aby sa stala parlamentnou stranou," povedal Kozlík.

Účastníci schválili základné desaťbodové memorandum s princípmi svojej politiky. SDS sa chce opierať o tri základné piliere – národný, sociálny a kresťanský, pričom rešpektuje rôznorodosť vierovyznaní a práva národnostných, etnických a ďalších menšín. Zasadzujú sa za podporu rodiny. Chcú kvalitnú a modernú organizáciu štátu ako základ pre fungovanie demokracie a spokojnosť občanov. Pre rast zamestnanosti chcú podporovať nielen zahraničných, ale aj domácich investorov a podnikateľov. Naplniť chcú strategické zámery Slovenska v agropotravinovom sektore a v hospodárení s vodou, pričom chcú zaviesť prísne pravidlá pre nadobúdanie pôdy zahraničnými subjektmi. Európsku úniu ponímajú ako úniu národných štátov a budú dôrazne rozlišovať, ktoré kompetencie preniesť na EÚ a ktoré ponechať v rukách národných štátov, regiónov a samosprávy.

Ako uviedol Kozlík, pre založenie strany vyzbierali okolo 15 000 podpisov a 5. marca zaregistrovali stranu na ministerstve vnútra. Dnes má strana 50 členov. Kozlík nepoprel, že medzi zakladajúcimi členmi strany sú bývalí členovia zaniknutej ĽS – HZDS. Očakáva, že do novej strany vstúpi približne jedna tretina z niekdajšej členskej základne HZDS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona