Vznikla dohoda o smernici o copyrighte pre televízne a rozhlasové prenosy

NETKY.SK • 13 December 2018, 16:23 • 2 min
Vznikla dohoda o smernici o copyrighte pre televízne a rozhlasové prenosy

BRUSEL - Európska komisia privítala vo štvrtok správu, že sa v rámci takzvaného trialógu podarilo dospieť k politickej dohode o smernici o autorskom práve, zameranej na uľahčenie cezhraničného prístupu k online televíznym a rozhlasovým obsahom.

slovakia

left justify in out

K dohode dospeli vyjednávači Európskej komisie (EK), Európskeho parlamentu (EP) a Rady EÚ (členské štáty). Exekutíva EÚ v súvislosti s dohodou týkajúcou sa televíznych a rozhlasových prenosov spresnila, že nové pravidlá uľahčia európskym prevádzkovateľom televízneho a rozhlasového vysielania sprístupnenie určitých programov v živom vysielaní a zjednodušia distribúciu viacerých rozhlasových a televíznych kanálov prevádzkovateľmi retransmisie.

 

Podpredseda EK pre digitálny jednotný trh Andrus Ansip skonštatoval, že táto dohoda priblíži EÚ k fungujúcemu digitálnemu jednotnému trhu. Aktualizované vysielacie pravidlá sú podľa jeho slov iba časťou "väčšej skladačky", nová regulácia však umožní "odomknúť" veľké množstvo obsahu vysielaného cez hranice, čo prinesie prospech pre 41 percent Európanov, ktorí pozerajú televíziu cez internet. V konkrétnych číslach ide o približne 20 miliónov občanov EÚ, ktorí sa narodili v inej krajine Únie, než v ktorej momentálne žijú.

 

Komisia však upozornila, že ak všeobecne 41 percent Európanov sleduje televíziu cez internet, v prípade mladej generácie ide o oveľa vyššie čísla, keďže až 50 percent Európanov vo veku 15-24 rokov televíziu cez internet sleduje aspoň raz za týždeň. Ďalšie údaje naznačujú, že takmer 20 percent Európanov vo veku 15-45 rokov využíva online vysielanie na sledovanie televíznych seriálov a filmov.

 

 

Smernica o autorskom práve zavádza zásadu krajiny pôvodu, ktorá uľahčí udeľovanie licencií na práva na určité programy, ktoré prevádzkovatelia vysielania môžu ponúkať v rámci svojich online služieb. Vysielatelia budú schopní vytvárať rozhlasové programy, televízne spravodajstvo a pokrývať aktuálne udalosti, ako aj plne financované vlastné produkcie, dostupné vo všetkých krajinách EÚ.

 

Revidovaná smernica ponúka aj mechanizmus uľahčujúci udeľovanie licencií na práva v prípade retransmisie rozhlasových a televíznych programov, ktoré zahŕňajú retransmisiu poskytovanú cez internet za určitých podmienok. Očakáva sa, že aj toto opatrenie prispeje k širšej distribúcii rozhlasových a televíznych kanálov.

 

Nové pravidlá zabezpečia tiež primeranú odmenu pre držiteľov autorských práv v prípadoch, keď sa ich diela používajú v programoch prenášaných prostredníctvom priameho preberania káblovými televíziami, a poskytnú právnu istotu vysielateľom, ako aj distribútorom zapojeným do vysielacieho procesu.

 

Politickú dohodu bude musieť v nasledujúcich týždňoch definitívne potvrdiť EP a Rada EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona