Vznikajúca strana Šanca: Podpora zamestnávania matiek sa dotkne 2 % žien

NETKY.SK • 16 Január 2015, 17:08 • 2 min
Vznikajúca strana Šanca: Podpora zamestnávania matiek sa dotkne 2 % žien

BRATISLAVA - Vládny návrh podpory zamestnávania matiek s deťmi, ktorý dnes predstavil premiér Robert Fico, sa bude týkať ani nie dvoch percent žien.

slovakia

left justify in out

Podľa členky prípravného výboru strany Šanca Evy Babitzovej je toto opatrenie nesystémové a navyše môže so sebou priniesť aj účelové prepúšťanie.
     

Podľa vznikajúcej strany Šanca výsledkom vládneho balíčka podpory zamestnávania mamičiek budú dve kategórie matiek. Návrh totiž počíta s tým, že vytvorí z dobiehajúcich eurofondov 5000 pracovných miest pre matky, pričom na trhu práce ich je viac ako 380.000. "Opatrenie vlády sa teda týka ani nie dvoch percent matiek s deťmi vo veku, ktorý zadefinovala vláda. Snaha dočerpať eurofondy, ktoré nevie súčasná vláda čerpať, je síce chvályhodná, toto je ale čisto predvolebné populistické opatrenie," tvrdí člen prípravného výboru Šance Viliam Novotný.
     

Na  vládny balíček, ktorý obsahuje aj podporu zriaďovania detských kútikov u zamestnávateľov, chce vláda v tomto roku vyčleniť 23 miliónov eur aj z eurofondov.
     

Vznikajúca strana uviedla, že vo vekovej kategórii do šiestich rokov je na Slovensku približne 400.000 detí, vo veku 7 - 10 rokov je to ďalších približne 215.000 detí. Pri priemernom počte detí na jednu ženu na Slovensku na úrovni 1,5 dieťaťa je tak na slovenskom trhu práce viac ako 400.000 matiek s deťmi v týchto vekových kategóriách. "Aj keby vláda z nových eurofondov vyčlenila viac peňazí na toto opatrenie, v žiadnom prípade nebude mať dosť na to, aby rovnako podporila zamestnanie ďalších státisícov rodičov," tvrdí Novotný.
     

Podľa Jarky Lukačovičovej, odborníčky na dane a odvody, je správne začať nastavovať mechanizmy, ktoré pomôžu matkám a rodinám zosúladiť pracovný a súkromný život. Rizikom je podľa nej dlhodobá udržateľnosť vládnym balíčkom vytvorených pracovných miest, hoci podmienkou pre čerpanie príspevku z tohto balíčka je pracovná zmluva na dobu určitú. "Ako vláda zabráni prípadnému účelovému prepusteniu matky zamestnanej mimo balíčka a jej opätovnému zamestnaniu už v rámci dotovanej schémy, prípadne jej prepusteniu po uplynutí desiatich mesiacov," pýta sa Lukačovičová.
     

Vznikajúca strana Šanca pripravuje vlastný balíček opatrení, ktoré majú zlepšiť sociálnu situáciu a možnosť matiek zamestnať sa. "Momentálne dolaďujeme posledné detaily rodičovského balíčka. Predstavíme ho vo forme novely zákonov už vo februári. Spôsob, akým rieši túto tému vládny balíček, nepovažujeme za spravodlivý," dodáva Babitzová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies