Vzniká nový animovaný seriál Websterovci

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 11:17 • 2 min
Vzniká nový animovaný seriál Websterovci

BRATISLAVA - Tvorcovia obľúbeného animovaného seriálu Mimi a Líza (2011) pripravujú ďalší projekt pre deti. Príbeh novinky s názvom Websterovci sa sústredí na modernú pavúčiu rodinu. Animovaný titul vzniká ako prvý na Slovensku s pomocou 3D technológie. Prvé časti uvedie Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) na obrazovkách počas budúcoročného vianočného vysielania.

slovakia

left justify in out

Autorkou námetu je Katarína Kerekesová, ktorá stála aj za spomínaným seriálom Mimi a Líza. "Nápad vyplynul z môjho neustáleho domáceho boja s presadzujúcim sa živočíšnym druhom - s pavúkmi. Splietali pavučiny s takou vytrvalosťou, až som začala rozmýšľať o vzťahoch medzi nimi, čiže pavúčej spoločnosti. A vzápätí som si uvedomila ich podobnosť so spoločnosťou našou. Tú podobnosť pre mňa predstavuje sieť ako metafora vzťahov, procesov, teda rodiny a priateľov,“ uviedla známa slovenská režisérka.

 

Hlavnou hrdinkou pavúčích príbehov je šesťročná Lili. Nielen ona sa však vie postarať o úsmevné pohromy v domácnosti Websterovcov. Rodinku dopĺňa adolescentný Hugo, otecko pracujúci v distribučnom centre na mušie konzervy, mamička s vášňou pre zdravý životný štýl a samozrejme zábudlivá babka a dedko vynálezca.
Na scenári sa spolu s Kerekesovou podieľali Zuzana Križková, Zuzana Dzurindová, Juraj Raýman a Peter Nagy.

 

Výtvarnú stránku má na starosti Boris Šíma. Koproducentmi seriálu je RTVS a varšavské Studio Miniatur Filmowych. Seriál vzniká aj vďaka podpore dotačného programu Kreatívna Európa - Media TV programming. Websterovci je jediný animovaný projekt v regióne strednej a východnej Európy a vôbec prvý slovenský projekt, ktorý túto podporu získal. "Je to veľmi pozitívna správa nielen kvôli samotnej dotácii, ale zároveň je to aj potvrdenie kvality nášho projektu,“ zhodnotila získanie grantu Kerekesová. "Za tento úspech však môžeme vďačiť aj nášmu predchádzajúcemu seriálu Mimi a Líza, podpore RTVS a Audiovizuálnemu fondu. Z poľskej strany seriál podporil Polski Institut Stuky Filmovej. Bez vstupu našich partnerov by sme dotáciu len ťažko získali,“ doplnila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona