Vzniká celovečerný dokument venovaný problematike Downovho syndrómu

NETKY.SK • 21 Marec 2018, 07:52 • 2 min
Vzniká celovečerný dokument venovaný problematike Downovho syndrómu

BRATISLAVA - Svetovým dňom Downovho syndrómu je 21. marec. Jeho problematike sa venuje dokumentárny film Niečo naviac, na ktorom jeho autori pracujú už od začiatku roka 2014.

slovakia

left justify in out

Pôvodnou ambíciou kameramana a režiséra Pavla Kadlečíka bolo natočiť krátkometrážny televízny dokument o bratislavskom divadle Dúhadlo, v ktorom účinkujú deti s Downovým syndrómom. Vyplynul z jeho osobného zážitku, keď pri návšteve súboru videl kreatívnu a obetavú prácu dramatoterapeutov s týmito deťmi a jej pozitívne výsledky. Keď do projektu ešte vo fáze vývoja prizval scenáristu a dramaturga Martina Šenca, našli spoločne v téme omnoho väčší potenciál.

 

Film prináša príbeh dievčatka s Downovým syndrómom. Stačil iba jediný chromozóm v DNA navyše a všetko bolo odrazu inak. Niekoľko hodín po narodení malej Dorotky vykreslila lekárka rodičom vidinu čiernej budúcnosti s dieťatkom postihnutým Downovým syndrómom a ponúkla im možnosť zbaviť sa jej. Odmietli. Dnes je z Dorotky tínedžerka, ktorá má svoje sny a túžby tak ako všetci mladí ľudia v jej veku. Jeden sen prerástol všetky - túži sa stať veľkou herečkou.

 

Tvorcovia dokumentu sa zblížili s rodinou Vlčkovcov, ktorá má päť detí. Ich najmladšou dcérou je práve Dorotka, jedna z herečiek v divadelnom súbore. Zaujalo ich nastavenie celej rodiny. Dorotku s jej postihnutím prijali rodičia i súrodenci úplne, v pokoji a v láske, čo priviedlo filmárov k túžbe nazrieť do ich sveta a odhaliť, aký je život s dieťaťom, ktoré má Downov syndróm.

 

Dorotke sa tak nepriamo splnil sen a stala sa hlavnou hrdinkou budúceho filmu. Tvorcovia si však museli pomaly a dôsledne získavať je dôveru a spriateliť sa s ňou. Len tak bolo možné vstúpiť do jej osobného priestoru, kedy už nebolo potrebné pýtať sa, ale len nechať zapnutú kameru a pozorovať ju v jej svete.

 

Film má búrať predsudky a mýty týkajúce sa diagnózy Downov syndróm. "Pomáha divákovi pochopiť, že aj ľudia s touto diagnózou dokážu byť prínosom tak pre svoju rodinu, ako aj pre spoločnosť. Je úprimný, ľudský a navyše - pozitívny. A to sa dnes podarí máloktorému tvorcovi," informovala PR manažérka Jana Motyčková s tým, že celovečerný dokument je aktuálne v postprodukcii. Pavol Kadlečík a Martin Šenc sa napokon spoločne podpísali pod scenár, réžiu i dramaturgiu filmu. Pôvodnú hudbu pre snímku tvorí hudobná skladateľka Ľubica Čekovská.

 

Slovenská premiéra sa uskutoční v septembri.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies