Vznik ČSR si v Bratislave pripomenuli desiatky ľudí

NETKY.SK • 29 Október 2014, 06:44 • 2 min
Vznik ČSR si v Bratislave pripomenuli desiatky ľudí

BRATISLAVA – Niekoľko desiatok ľudí si dnes pri pamätníku československej štátnosti v Bratislave pripomenulo vznik Československa pred 96 rokmi.

slovakia

left justify in out

Boli medzi nimi niekoľkí poslanci národnej rady, aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo či starostka bratislavského Starého Mesta Tatiana Rosová. Organizátor spomienkovej akcie Ondrej Dostál z Občianskej konzervatívnej strany (OKS) pred zhromaždenými pripomenul, že v parlamente sa rozhoduje o tom, či 28. október bude štátnym sviatkom aj na Slovensku. "My, čo sme tu, by sme všetci boli radi, keby sa 28. október stal štátnym sviatkom Slovenskej republiky, ale pre nás 28. október štátnym sviatkom - naším sviatkom vždy bol, je a bude," povedal Dostál. Podujatie okrem OKS zorganizovali aj Český spolok Bratislava, Klub občanov Českej republiky v SR a občianske združenie Česko-slovenské Mosty.

 

Samostatné Československo vzniklo pred 96 rokmi 28. októbra 1918. Rakúsko-uhorská vláda odoslala 27. októbra 1918 vláde USA nótu, v ktorej oznámila, že prijíma mierové podmienky, čo znamenalo zánik habsburskej monarchie. Predstavitelia Národného výboru československého, ktorý sa vyhlásil za zákonodarný zbor, v tento deň schválili zákon o vytvorení československého štátu. Slovenskí politici sa k vyhláseniu pripojili Martinskou deklaráciou z 30. októbra 1918. V Českej republike je 28. október štátnym sviatkom, na Slovensku pamätným dňom. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies