Vzlietlo prvé lietadlo poháňané palivom z recyklovaného odpadu: Ide o budúcnosť leteckej dopravy?

NETKY.SK • 16 Október 2018, 13:28 • 2 min
Vzlietlo prvé lietadlo poháňané palivom z recyklovaného odpadu: Ide o budúcnosť leteckej dopravy?

Z amerického Orlanda vyštartovalo prvé komerčné lietadlo, ktoré bolo poháňané palivom z recyklovaného odpadu.

slovakia

left justify in out

Boeing 747 pristál na letisku Gatwick v Londýne. Uskutočnil sa tak prvý komerčný let lietadla, ktorého časť paliva pozostávala z ethanolu vyrobeného z odpadových plynov. Podľa zakladateľa spoločnosti Virgin Atlantic, Richarda Bransona, ide o významný krok, ktorý otvára nové a ekologickejšie možnosti v rámci leteckej dopravy.

 

Počas prvého zámorského letu bolo použité palivo, ktoré obsahovalo zatiaľ len 5 percent recyklovanej zmesi, v budúcnosti by to však malo byť až 50 percent. Takéto číslo by už mohlo výraznejšie prispieť k zníženiu uhlíkovej stopy.

 

Americká spoločnosť LanzaTech vyrábajúca nové palivo tvrdí, že by ho chcela dodávať až 20 percentám leteckých spoločnosti. Pokiaľ by sa tak stalo, množstvo skleníkových plynov by kleslo o 65 percent, čo vôbec nie je zanedbateľné.

 

Momentálne sa rokuje s vládou Spojeného kráľovstva o tom, aby sa v krajine do roku 2025 vybudovali tri závody vyrábajúce ekologické palivo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona