Vždy je lepšie byť ovcou ako capom

NETKY.SK • 14 Jún 2021, 07:21 • 2 min
Vždy je lepšie byť ovcou ako capom

Ak by sa zozbieral zoznam najrozšírenejších nadávok súčasnosti, prvú priečku by určite obsadila ovca. Neviditeľná nálepka sa bohato využíva prevažne na sociálnej sieti a označuje sa ňou ten, čo má celkom odlišný pohľad na rozoberanú záležitosť a väčšinou sa tak pomenúva vtedy, keď diskutujúci už vytiahol všetky esá z rukáva.

slovakia

left justify in out

Nie je zrejme nič príjemné cítiť sa ako stvorenie, ktoré je považované za slabé a neschopné postarať sa o seba. Ovca predsa potrebuje neustále pastiera, ktorý ju nielen dovedie občerstviť sa, ale aj ochráni pred zhubcom. Ak by sa už malo vybrať, potom by sa človek vlastnosťami radšej podobal levovi či inému bojovníkovi, ktorý zdolá akúkoľvek prekážku.


Boh si ale o ovciach myslí čosi iné, a z jeho ponímania by veru nejeden onemel od úžasu. Nastane totiž deň, a určite sa to stane, keď ovca zvíťazí a dostane to najhodnotnejšie, čo môže získať.

 

img

 

Bude to tak
Ježiš v rámci pôsobenia v ľudskej podobe neraz pripravoval na konečné obdobie, keď sa svet zrúti a z poznaného neostane nič. Ponúkol viaceré užitočné rady a dokonca i priamo opísal, k čomu sa bezodkladne schýli. Keď sa syn najvyššieho Boha opäť vráti z neba, aby sa všetko skončilo, zhromaždí si národ za národom a jeden od druhého sa oddelí. On sám bude uprostred a ovce sa podľa jeho pokynov postavia po jeho pravici. Otočí sa k nim, usmeje sa a povie:
„Poďte so mnou, naveky budete prebývať v raji. Pretože keď som bol hladný, dali ste mi jesť, keď som bol smädný, napojili ste ma. Nenechali ste ma nahého a ani osamelého."

 

Ovce, teda tí, čo zachovali vernosť a povýšili lásku nad sebectvo, sa začudujú a s radostným prekvapením sa spýtajú jedinú logickú otázku, ktorá je pre myseľ prijateľná. „Ale kedy to bolo, Pane. Nepamätáme sa na to, že by sme ťa videli bez pomoci a pomáhali sme ti." Ježiš sa opäť usmeje a z jeho slov sa dá vziať večné ponaučenie. „Čokoľvek ste urobili niekomu inému, ako keby ste mne urobili."

 

Cap
Po ľavej strane si zastane iná skupina, nanešťastie priradená capom. Ani jeden z nich sa nedozvie nič dobré, počká si ich zaslúžený trest. Aký je dôvod a čím sa oň pričinili? Nuž jednoducho videli núdzu a zatvorili si oči. Počuli krik a zapchali si uši. Vedeli o cudzej nahote a skryli si šatstvo. Doniesla sa k nim zvesť o niečej opustenosti, ale oni si nevyhradili čas na návštevu. Súcit utiekol pred zaneprázdnenosťou a pre nezištné ľúbenie akosi nebolo miesto. Ak teda ktosi nabudúce podotkne novodobú nadávku, potom sa stačí usmiať a zaželať si, aby mal pravdu. Je lepšie byť ovca ako ocitnúť sa v koži capa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies