Vzdušný vír spustošil Gemer, z viacerých domom strhol strechy a vyvalil niekoľko stromov

NETKY.SK • 6 Október 2020, 09:51 • 2 min
Vzdušný vír spustošil Gemer, z viacerých domom strhol strechy a vyvalil niekoľko stromov

GEMERSKÁ VES - V pondelok obec zasiahol silný vzdušný vír. Poškodil pri tom niekoľko domov, vyvalil viacero stromov a strhol elektrické vedenie.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Jozef Mikuda z Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Revúca. „Naši príslušníci na mieste stále zasahujú. V časti Šankovce je poškodených asi osem striech na rodinných domoch. Je tam strhnutá strešná krytina, nie je však poškodená konštrukcia. Strhnuté sú tiež nejaké jednoduché strechy na garážach a prístreškoch. Strhlo aj elektrické vedenie. Elektrikári odstraňujú spadnuté stromy a snažia sa uvoľniť vedenie," priblížil Mikuda s tým, že pri živelnej udalosti nebol nikto zranený.

 

 

Gemerom sa prehal vzdušný vír

Podľa jeho slov nešlo o klasické tornádo, pretože ide o strednú Európu s hornatým terénom. Skôr sa dá hovoriť o veľkom vzdušnom víre.

 

img

 

"Dá sa však hovoriť o nejakom silnom vzdušnom víre, ktorý bol asi v šírke sto metrov. Vietor bol koncentrovaný v úzkom páse a prešiel časťou Šankovce. Tým pádom sa to mohlo javiť ako tornádo, mať taký charakter," poznamenal Mikuda. Doplnil, že v ďalších častiach dediny a ani v okolitých obciach nevznikli škody.

 

Záchranári odstraňujú škody

Starostka Gemerskej Vsi Monika Lévaiová sa aktuálne nachádza na mieste pohromy, a spolu s ďalšími obyvateľmi sa snažia odstraňovať jej následky.

 

img

 

„Tá smršť povyvaľovala stromy, ploty aj altánky. Poškodených je minimálne šesť domov aj s prístavbami a garážami,“ konkretizovala starostka.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies