Vzdušný priestor Čiernej hory začali strážiť lietadlá NATO

NETKY.SK • 5 Jún 2018, 17:38 • 2 min
Vzdušný priestor Čiernej hory začali strážiť lietadlá NATO

PODGORICA - Vzdušný priestor Čiernej Hory začali v utorok strážiť vojenské lietadlá Severoatlantickej aliancie. Stalo sa tak rok po tom, čo sa táto krajina - aj napriek nesúhlasu Ruska - stala členom NATO, napísala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Misia letectva NATO v Čiernej Hore sa symbolicky začala vo vzdušnom priestore metropoly Podgorica, kde lietadlá talianskych a gréckych vzdušných síl nacvičovali postup proti "narušiteľovi", ktorého donútili pristáť.

 

"Odteraz budú naša obloha a pobrežie chránené," vyhlásil v súvislosti so začiatkom ochrany vzdušného priestoru Čiernej Hory lietadlami NATO tamojší minister obrany Predrag Boškovič.

 

Malý balkánsky štát Čierna Hora po vystúpení zo spoločného zväzu so Srbskom v roku 2006 zostal bez stálej letky vojenských lietadiel. Má približne desať funkčných vrtuľníkov.

 

Čierna Hora sa pripojila k NATO vlani v júni ako 29. člen aliancie, a to napriek silnému odporu Ruska. To pokladá tento malý štát na pobreží Jadranského mora za historického slovanského spojenca a zároveň sa stavia proti rozširovaniu NATO.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies