Vzdušný priestor Bulharska kontroluje 12 amerických stíhačiek

NETKY.SK • 21 August 2014, 17:03 • 2 min
Vzdušný priestor Bulharska kontroluje 12 amerických stíhačiek

SOFIA - Bulharská vláda v stredu umožnila dvanástim amerických stíhačkám dočasne kontrolovať vzdušný priestor krajiny v rámci obranného systému NATO.

slovakia

left justify in out

Podľa vo štvrtok zverejnených informácií aliancie budú americké stroje F-15 spolu s bulharskými stíhačkami sovietskej výroby MIG-29 a MIG-21 vykonávať spoločné úlohy v záujme zosúladenia vzdušnej obrany oboch členských krajín aliancie. Podľa NATO je misia stíhačiek a niekoľko desiatok vojakov výsledkom pokračujúcich snáh o zabezpečenie kolektívnej obrany a demonštráciou solidarity a pripravenosti spojencov. Deje sa tak vo svetle krízy na Ukrajine. Cvičenie s názvom Thracian Eagle 2014 bude trvať do konca augusta.

 

Bulharský prezident Rosen Plevneliev ešte koncom júla vyzval NATO na zvýšenie svojej vojenskej prítomnosti v oblasti juhovýchodnej Európy a čiernomorského regiónu a taktiež na väčší počet vojenských cvičení s cieľom posilniť bezpečnosť. Plevneliev sa vtedy pripojil k iniciatíve svojich náprotivkov z Poľska a Rumunska a k ich výzvam na posilnenie vojenskej prítomnosti aliancie v regióne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies