Vzbúrenci zo Syrizy budú chcieť mandát na vytvorenie vlády

NETKY.SK • 21 August 2015, 14:18 • 2 min
Vzbúrenci zo Syrizy budú chcieť mandát na vytvorenie vlády

ATÉNY - Nová grécka strana Ľudová jednota, vytvorená z krajne ľavicových vzbúrencov zo strany SYRIZA (Koalícia radikálnej ľavice), sa bude snažiť získať mandát na vytvorenie vlády, keďže je treťou najväčšou politickou silou v parlamente.

slovakia

left justify in out

Tlačovú agentúru Reuters o tom dnes informoval vysokopostavený zákonodarca Ľudovej jednoty Dimitris Stratulis.

Zo SYRIZA sa dnes odtrhlo 25 rebelujúcich zákonodarcov, ktorí sú proti novému záchrannému balíku pre Grécko, a založili stranu Ľudová jednota (Laiki Enotita). Na základe gréckej ústavy dostanú tri najväčšie strany v parlamente trojdňový mandát na zostavenie vlády. Takýto vývoj nastal po štvrtkovej demisii premiéra Alexisa Tsiprasa zo strany SYRIZA.

 

V súčasnosti má od prezidenta Prokopisa Pavlopulosa mandát na vytvorenie vlády konzervatívna strana Nová demokracia, ktorá v prípade, že sa jej kabinet nepodarí vytvoriť, odovzdá mandát nasledujúcej politickej sile. "Mandátu sa ujmeme a využijeme ho," vyhlásil zákonodarca z Ľudovej jednoty Stratulis. Šéf proeurópskej centristickej strany To Potami (Rieka) Stavros Theodorakis dnes vyhlásil, že v Grécku by mali byť čo najskôr parlamentné voľby. Argumentoval, že žiadnej strane sa v súčasnosti nepodarí zostaviť vládu bez odchádzajúceho premiéra Tsiprasa pri kormidle.

 

Theodorakisove vyjadrenia na tlačovej konferencii boli v rozpore s výrokmi konzervatívnej opozičnej Novej demokracie, ktorá prisľúbila, že sa bude snažiť o vytvorenie akejkoľvek možnej vládnej koalície, len aby sa Grécko vyhlo predčasným voľbám. Tie totiž pokladá za ničivé pre krajinu, ktoré sa zmieta v ekonomickej a dlhovej kríze.

"To Potami chce vládnuť, má plány do blízkej budúcnosti," vyhlásil líder strany Theodorakis. "Snahy strany o vytvorenie širšej vládnej koalície budú pokračovať, ale bez prehliadania reality, teda výsledkov volieb," dodal.

 

K situácii sa dnes vyjadrila aj kancelária predsedníčky gréckeho parlamentu Zoe Konstantopulovej. Tá nesúhlasí s postupom prezidenta, ktorý po Tsiprasovej demisii poveril vytvorením vlády opozíciu. Konstantopulová vo vyhlásení uviedla, že pridelenie mandátu na zostavenie kabinetu je "protiústavný" unáhlený postup. Predsedníčka parlamentu vyhlásila, že grécky prezident jasne obišiel jej ústavnú povinnosť preveriť postoj každej parlamentnej strany ešte pred pridelením mandátu.

 

Vyhlásenie kancelárie šéfky parlamentu je najnovším zvratom, ktorý komplikuje grécku politickú scénu po demisii premiéra Tsiprasa. Ten chcel svojou demisiou otvoriť cestu k predčasným parlamentným voľbám. Konstantopulová však podľa očakávania nebude schopná prekaziť postup, ktorý presadzuje a sleduje prezident.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona