Vzbúrenci v Aleppe dostali dodávku protitankových striel americkej výroby

NETKY.SK • 19 Október 2015, 14:28 • 2 min
Vzbúrenci v Aleppe dostali dodávku protitankových striel americkej výroby

BEJRÚT - Vzbúrenci bojujúci proti vládnym silám a ich spojencom v severosýrskom meste Aleppo dnes uviedli, že dostali zásielku protitankových striel americkej výroby, ktoré pre nich zakúpili štáty nesúhlasiace s režimom sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

slovakia

left justify in out

Vzbúrenci z troch skupín bojujúcich pod vlajkou Slobodnej sýrskej armády (FSA), ktorých kontaktovala agentúra Reuters, potvrdili, že nové dodávky zbraní dostali po tom, ako vládne sily podporované iránskymi bojovníkmi a príslušníkmi libanonského hnutia Hizballáh spustili proti nim v piatok rozsiahlu ofenzívu.

 

Predstavitelia jednej zo skupín však uviedli, že napriek novým zbraniam, ktoré dostali, nie je ich počet vzhľadom na rozsah ofenzívy vládnych síl dostatočný. "Tých pár nepomôže. Potrebujú ich desiatky," povedal pre Reuters jeden z veliteľov, ktorý si neželal byť menovaný. Skupiny vzbúrencov pripravovaných štátmi, ktoré nesúhlasia s Asadovým režimom, dostávajú dodávky zbraní cez územie Turecka, čo sa uskutočňuje v rámci programu podporovaného Spojenými štátmi. Jeho súčasťou je v niektorých prípadoch aj výcvik, ktorý zabezpečuje americká Ústredná spravodajská služba (CIA).

 

Rámí Abdal Rahmán, riaditeľ ľudskoprávnej organizácie SOHR, ktorá monitoruje konflikt v Sýrii, uviedol, že vzbúrenci od piatka zasiahli riadenými protitankovými strelami v okolí Aleppa najmenej 11 vozidiel sýrskej armády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies