Vzbúrenci dobyli štvrté mesto v provincii Anbár

NETKY.SK • 22 Jún 2014, 12:54 • 2 min
Vzbúrenci dobyli štvrté mesto v provincii Anbár

BAGDAD - Sunnitskí militanti obsadili vo východoirackej provincii Anbár ďalšie mesto - štvrté, ktoré sa dostalo do ich rúk za posledné dva dni v rámci zjavnej novej ofenzívy v jednom z najnepokojnejších regiónov krajiny. S odvolaním sa na irackých predstaviteľov o tom dnes informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Militanti sa zmocnili mesta Rutba, ležiaceho 150 kilometrov východne od hranice s Jordánskom, v noci na dnes. Obyvatelia dnes vyjednávali s militantmi o odchode po tom, ako armádna jednotka na predmestí pohrozila ostreľovaním.
      

Od piatka už bojovníci organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) a ich spojenci z ďalších skupín získali v Anbáre kontrolu aj nad mestami Káim, Ráwa a Ana.
      

Ráwa na rieke Eufrat a neďaleká Ana sú zrejme súčasťou postupu militantov ku kľúčovej priehrade v mesta Hadísa, ktorej zničenie by výrazne poškodilo dodávky elektriny v krajine a spôsobilo veľkú záplavu. Iracká armáda na jej ochranu podľa zdrojov rýchlo vyslala vyše 2000 vojakov.
      

Dobytím Rutby sa v rukách vzbúrencov ocitol posledný úsek dôležitej cesty do susedného Jordánska. Mesto má 40.000 obyvateľov, v poslednom čase sa však v ňom uchýlilo aj 20.000 ľudí, ktorí utiekli z Fallúdže a Ramádí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona