Vzťahy SR a ČR charakterizujú slová dôvera, priateľstvo

NETKY.SK • 20 Júl 2010, 07:00 • 2 min
Vzťahy SR a ČR charakterizujú slová dôvera, priateľstvo

Vzťahy SR a ČR charakterizujú slová dôvera, priateľstvo

slovakia

left justify in out

Vzťahy medzi Slovenskom a Českom charakterizujú slová dôvera, priateľstvo, spolupráca. Vyhlásila to po dnešnom rokovaní s predsedom českej vlády Petrom Nečasom (ODS) slovenská premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
Jej český partner dodal, že vzťahy krajín sú tradične veľmi dobré. Zároveň si myslí, že nové vlády oboch krajín ich ešte vylepšia. Pripomenul, že Slovensko a Česko spájajú veľmi podobné problémy aj záujmy vrátane potreby konsolidácie verejných financií či energetickej bezpečnosti. Rovnako aj podobné názory na riešenie týchto problémov. Nečas ďalej vyhlásil, že ČR podporuje slovenské predsedníctvo V4. Je presvedčený, že aj tu vzniká priestor na lepšiu koordináciu spolupráce.
Radičová, naopak, potvrdila podporu českým snahám vstúpiť do eurozóny. Priblížila, že dnešné bilaterálne rokovanie sa týkalo okrem iného aj otázok konsolidácie verejných financií, energetickej bezpečnosti a tiež utorkového summitu predsedov vlád krajín Vyšehradskej skupiny (V4) v Budapešti. Slovenská premiérka tiež Nečasa informovala o dosahoch a dopadoch svetovej hospodárskej a finančnej krízy na Slovensku, ako aj o rokovaniach na pôde EÚ.
Šéfka slovenskej exekutívy odchádza v utorok (20.7.) do Budapešti s postojom dôležitosti spolupráce stredoeurópskeho regiónu. Jeho stabilita je podľa nej dôležitá pre čo najlepšie zvládnutie dopadov ekonomickej krízy a posilnenie eurozóny. Akékoľvek bilaterálne napätia preto oslabujú celý tento priestor a záujmy všetkých krajín v ňom.
Zdôraznila, že stanovisko SR je ohľadom zákona o dvojakom občianstve nemenné. Postup maďarskej vlády a premiéra Viktora Orbána naďalej považuje za neštandardný. "Pokúsime sa v rokovaniach dosiahnuť obnovenie dodržiavanie medzinárodnej bilaterálnej zmluvy, aktívnej práce pracovných komisií a následné zníženie potenciálnych napätí medzi oboma štátmi," avizovala.
Nečas doplnil, že kabinet pod jeho vedením vyjadruje slovenskej strane veľkú mieru pochopenia. "Sme presvedčení, že jednostranné kroky kohokoľvek, v tomto prípade Maďarska, neprispievajú nielen k stabilite bilaterálnych vzťahov, ale k stabilite celého regiónu," dodal s tým, že akýkoľvek náznak politickej nestability v stredoeurópskom priestore sa počas globálnej ekonomickej krízy môže veľmi ľahko nepriaznivo odraziť aj v ekonomickej oblasti. "To je jeden z dôvodov, prečo máme záujem na maximálne stabilných vzťahoch v rámci V4," podčiarkol.
Návšteva Slovenska je prvou zahraničnou cestou českého premiéra Nečasa po vymenovaní do funkcie. Do Bratislavy pricestoval dnes,  rokoval so svojou slovenskou partnerkou Radičovou. Stretnúť sa má aj s ostatnými ústavnými činiteľmi SR.
Radičová prijala jeho pozvanie na návštevu ČR, presný termín sa ešte dohodne. Zároveň požiadala Nečasa o pochopenie, že jej prvá pracovná cesta viedla do Bruselu. "Sľubujem, že to bola prvá a posledná výnimka," adresovala svojmu náprotivku. Zároveň sa dohodli na pravidelnejších neformálnych stretnutiach.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona