Vzťahy s Ruskom patria medzi priority Slovenska

NETKY.SK • 4 Máj 2011, 12:15 • 2 min
Vzťahy s Ruskom patria medzi priority Slovenska

Vzťahy s Ruskom patria medzi priority Slovenska

slovakia

left justify in out

img

Vzťahy medzi Ruskou federáciou a Slovenskou republikou (SR) patria medzi priority našej politiky. Povedal dnes prezident SR Ivan Gašparovič na stretnutí s predsedom Rady federácie Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie Sergejom Mironovom.
      Podľa jeho slov vstup Slovenska do EÚ a NATO nepoškodil vzťahy s Ruskom, skôr naopak. „Som presvedčený, že EÚ a NATO potrebujú s Ruskou federáciou pozitívnu spoluprácu. Je to v prospech našich občanov,“ uviedol Gašparovič. Mironov počas diskusie v Prezidentskom paláci označil vzájomné vzťahy za priateľské. Podľa jeho ďalších vyjadrení SR plní pozitívnu úlohu spojky medzi EÚ, NATO a Ruskom.
      Predseda Rady federácie Federálneho zhromaždenia informoval Gašparoviča o úsilí Ruskej federácie na zavedenie bezvízového režimu s krajinami EÚ. Dodal, že v tejto záležitosti sa Rusko chce opierať aj o pomoc Slovenska. Gašparovič považuje za problematickú otázku paralelného prerokúvania liberalizačného procesu s krajinami Východného partnerstva. „SR plne podporuje odstránenie legislatívnych bariér na zrušenie vízového režimu s Ruskou federáciou,“ vyhlásil.
      Zároveň zdôraznil, že pre slovenskú stranu je hlavnou požiadavkou zachovanie reciprocity, ktorá v súčasnosti chýba. Treba brať do úvahy aj doterajšie plnenie vízovej a readmisnej dohody, ktorá je v platnosti iba tri roky. Podľa slov prezidenta bezvízový styk nepredstavuje nijaké bezpečnostné riziko a to ani v otázke Schengenského priestoru.
      Mironov poďakoval Gašparovičovi za starostlivosť Slovenska a jeho ľudu o pamätníky a hroby sovietskych vojakov. „Som veľmi rád, že som prvým predsedom Rady federácie Federálneho zhromaždenia, ktorý navštívil Slovensko," dodal.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies