Vzťahy medzi NATO a Ruskom sa zlepšujú

NETKY.SK • 23 September 2010, 07:11 • 2 min
Vzťahy medzi NATO a Ruskom sa zlepšujú

Vzťahy medzi NATO a Ruskom sa zlepšujú

slovakia

left justify in out

img

Rusko a NATO sa nachádzajú pevne na ceste k zlepšeniu vzájomných vzťahov. Vyhlásil to dnes generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen v New Yorku na rokovaní Rady NATO-Rusko (NRC).
      Na stretnutí sa okrem Rasmussena a šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova zúčastnila i americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.
      "Budúcnosť Ruska je v spolupráci s EÚ a NATO, a to z ekonomického i bezpečnostného hľadiska," uviedol Rasmussen.
      Podľa šéfa NATO sa napriek mnohým pretrvávajúcim rozporom vo vzájomných vzťahoch situácia za posledných 12-14 mesiacov zlepšila. Rasmussen podotkol, že dnes panuje spoločná vôľa dosiahnuť úplnú dohodu o spolupráci medzi Ruskom a členskými štátmi NATO.
      Na nadchádzajúci summit NATO v Lisabone pozvala organizácia aj ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva. Rada NATO-Rusko vznikla v roku 2002 s cieľom zlepšiť vzťahy medzi Moskvou a Severoatlantickou alianciou.
      Rasmussen za kľúčové aspekty pre zlepšenie bezpečnostnej situácie v Európe označil raketovú obranu, zníženie počtu jadrových zbraní krátkeho doletu v regióne a dohľad nad konvenčnými zbraňami.
      Účastníci rokovania NRC podľa Rasmussena diskutovali o konkrétnych krokoch na podporu Afganistanu, ako aj o boji proti narkotikám, terorizmu a pirátstvu.
      Postoje diplomatov sa rozchádzali v diskusii o budúcnosti Gruzínska a Moldavska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies