Izrael uzavrel so Spojenými štátmi dohodu o nákupe 20 moderných stíhačiek.

NETKY.SK • 8 Október 2010, 07:14 • 2 min
Izrael uzavrel so Spojenými štátmi dohodu o nákupe 20 moderných stíhačiek.

Izrael uzavrel so Spojenými štátmi dohodu o nákupe 20 moderných stíhačiek.

slovakia

left justify in out

img

Izrael uzavrel so Spojenými štátmi dohodu o nákupe 20 moderných stíhačiek F-35 za 2,75 miliardy dolárov (1,97 mld. eur). Informovali o tom dnes izraelské médiá.

Lietadlá vybavené technológiou stealth, ktorá má zabrániť ich odhaleniu, by mala spoločnosť Lockheed Martin dodať v rokoch 2015 and 2017, uviedol predstaviteľ izraelského ministerstva obrany po podpísaní dohody v New Yorku. Kontrakt obsahuje tiež možnosť nákupu ďalších 75 stíhačiek v budúcnosti.

Moderné viacúčelové bojové lietadlá tzv. piatej generácie by mohli bez odhalenia radarmi dosiahnuť Irán, konštatovala tlačová agentúra DPA. Irán čelí podozreniam, že v rámci svojho jadrového programu vyvíja atómové zbrane, čo Teherán popiera.

Generálny riaditeľ izraelského ministerstva obrany Ehud Šani v New Yorku po podpise dohody povedal, že ide o "historickú udalosť" a "novú éru" pre vojenskú moc Izraela, ktorý sa s novými stíhačkami bude môcť postaviť blízkym i vzdialeným výzvam, citovali ho noviny Haarec. Podľa správy sa mohol zmieňovať o potenciálnom útoku na iránske jadrové zariadenia.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies