Vzácni hostia z Nórska nemali žiadne špeciálne požiadavky

NETKY.SK • 25 Október 2010, 07:10 • 2 min
Vzácni hostia z Nórska nemali žiadne špeciálne požiadavky

Vzácni hostia z Nórska nemali žiadne špeciálne požiadavky

slovakia

left justify in out

img

Slovensko sa pripravuje na šestnástu kráľovskú návštevu od vzniku štátu. Na budúci týždeň bude slovenský prezidentský pár hostiť nórskeho kráľa Haralda V. s kráľovnou Sonjou. Panovnícky pár by však svojím príchodom na Slovensko nemal hostiteľom spôsobovať "vrásky na čele".
Ako v exkluzívnom rozhovore pre TASR uviedla prvá dáma SR Silvia Gašparovičová, vzácna návšteva z Nórska nemala žiadne špeciálne požiadavky. Aký program absolvujú, aké špeciality počas troch dní v našej krajine ochutnajú, alebo aké dary by si zo Slovenska mali odniesť, prezradila Gašparovičová v predvečer ich príchodu.


-Prezidentský pár bude hostiť kráľovskú návštevu z Nórska. Čo to pre Slovensko a pre vás znamená?-

Nórsky kráľ Harald V. a kráľovná Sonja zavítajú po prvý raz na Slovensko a pre prezidenta a mňa je veľkým potešením privítať a predstaviť Slovensko tak významnej návšteve. Kráľovská návšteva pre Slovensko je nielen významnou diplomatickou a spoločenskou udalosťou, ale má význam pre ďalšie upevňovanie bilaterálnych a hospodárskych vzťahov medzi krajinami. Spolu s ich veličenstvami príde na Slovensko takmer 70 zástupcov nórskych firiem a spoločností.
Návšteva má aj historickú súvislosť s nedávnym 100. výročím úmrtia svetoznámeho nórskeho dramatika a verejného činiteľa Björnstjerna Björnsona, ktorý sa účinne postavil na obhajobu slovenského národa a za zachovanie slovenského jazyka v strednej Európe.


-Koľká v poradí je to kráľovská návšteva-

Nórska kráľovská návšteva bude šestnásta. Od roku 1989 bola na Slovensku už väčšina svetových a európskych monarchov, panovníčok a členov kráľovských rodín. My s manželom sme privítali na Slovensku štyri kráľovské návštevy. Slovensko navštívili kambodžský kráľ Norodom Sihamoni, holandská kráľovná Beatrix, britská kráľovná Alžbeta II. s princom Philipom a jordánsky kráľ Abdalláh II.


-Môžete nám prezradiť, kam zavítate s kráľovnou v rámci dámskeho programu?-

Počas samostatného dámskeho programu navštívime výstavu diel umelca Jozefa Jankoviča v Danubiane. Po výstave budeme obedovať v príjemnej, umelecky ladenej reštaurácii. Druhý deň navštívime hydroterapeutické centrum Gaudeamus pre postihnuté deti a dospelých v bratislavskom Lamači, na ktorého rekonštrukciu bol použitý nórsky fond. Jej veličenstvo, kráľovná Sonja, chce vidieť výsledok ich pomoci. Zhodou okolností toto zariadenie som aj ja podporila ešte v decembri 2008, kedy som pre chovancov domova priniesla v rámci Projektu zdravý životný štýl 300 kilogramov jabĺk.  
Navštívime aj tvorivé dielne v Ústredí ľudovej umeleckej výroby, kde sa kráľovná oboznámi s ľudovou umeleckou tvorbou na Slovensku. Zaujímavý však bude aj spoločný program. Spolu s ich veličenstvami kráľom Haraldom V. a kráľovnou Sonjou zavítame do Modry, Banskej Štiavnice a Žiaru nad Hronom. Pri tejto príležitosti si v Banskej Štiavnici pozrieme niektoré z objektov rekonštruovaných z prostriedkov Nórskeho finančného fondu, ako Slovenské banské múzeum, pivovar Eduard Rada Brewery, kde sa podarilo zachovať tradičnú výrobu piva v spojení so záchranou historickej pamiatky.


-Vy ste hostiteľkou kráľovnej. Akým témam sa budete v rozhovoroch s kráľovnou venovať?-

Porozprávame sa o zaujímavostiach Slovenska a Nórska, ktoré sme s manželom navštívili počas zimnej olympiády. Tak ako ja, aj kráľovná Sonja veľa času venuje postihnutým deťom a dospelým a sociálnym inštitúciám, tak si vymeníme skúsenosti. Nevyhneme sa ani aktuálnym témam vo vzdelávaní a kultúre. Veľmi sa na stretnutie teším.


-Ako dlho sa pripravovala táto návšteva a ako sa vyberal program pre kráľovský pár?-

Návšteva sa protokolárne pripravovala od januára tohto roku. Prípravné tímy z oboch strán pravidelne spolu komunikovali a program starostlivo pripravili. Výber programu návštevy hlavy štátu v SR sa vždy pripravuje na základe požiadaviek návštevy a ponuky hostiteľa. Aj v tomto prípade sa zvolil taký program, ktorý korešponduje s našimi predstavami prezentovať Slovensko v tom najlepšom svetle a rovnako aj so záujmom ich veličenstiev o historické pamiatky, pri záchrane ktorých pomohli aj peniaze z Nórska.
Program obsahuje bežné protokolárne časti a spoločenské  podujatia prezentujúce kultúru a umenie oboch krajín, odráža hĺbku a rozsah vzájomných dobrých slovensko-nórskych vzťahov.


-Ako sa na návštevu pripravuje prezidentská kancelária?-

Prezidentská kancelária v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí SR a nórskym veľvyslanectvom na Slovensku koordinuje prípravu návštevy po obsahovej, protokolárnej a organizačnej stránke a všetko je dobre pripravené na prijatie ich veličenstiev.


-Aké sú protokolárne zvyklosti a aké oblečenie si chystá prvá dáma Slovenska?-

Na území Slovenskej republiky sa riadime naším protokolom, ktorý však nie je ničím špecifickým a vychádza z našej a medzinárodnej praxe a z našich skúseností. Monarchovia, rovnako ako iné hlavy štátov, počas zahraničných návštev akceptujú protokol hostiteľa, pokiaľ to nie je v rozpore s ich pravidlami, zvyklosťami, čo v našom prípade nie je. Nórsky kráľ a kráľovná sú zároveň známi tým, že si nepotrpia na prehnanú okázalosť, sú veľmi srdeční a priateľskí a radi chodia medzi ľudí. Moje oblečenie bude samozrejme zodpovedať charakteru podujatia, na ktorom sa zúčastním.

-Ako sa vyberalo občerstvenie a ktoré slovenské špeciality sa pripravujú pre vzácnych hostí?-

Nórsko je európska krajina a pri výbere občerstvenia sme nemuseli brať do úvahy žiadne obmedzenia vyplývajúce z rozdielnej kultúry, náboženstva. Ich veličenstvám kráľovi a kráľovnej samozrejme ponúkneme aj niektoré slovenské kulinárske špeciality. Nórska kuchyňa je známa svojou jednoduchosťou a strohosťou. Veríme, že ponuka našich jedál nesklame.  


-Mala nórska strana nejaké zvláštne požiadavky?-

Špeciálne požiadavky sa týkali iba návštevy miest a objektov, na ktorých rekonštrukciu a obnovenie prevádzky boli použité finančné prostriedky z nórskeho podporného fondu a to bolo do programu zakomponované.


-Aké dary plánuje prezidentský pár odovzdať návšteve?-

Dary majú byť prekvapením, konkretizovať ich môžeme až po odovzdaní. Budú to predmety symbolizujúce Slovensko a našich zručných ľudí.


-Aké je posolstvo tejto návštevy?-

Posolstvo návštevy ich veličenstiev mórskeho kráľa Haralda V. a kráľovnej Sonje na Slovensku chápeme ako posilnenie a rozvoj našich dobrých vzájomných vzťahov v ďalších oblastiach spolupráce.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona