Vzácne rukopisy k filmu Občan Kane sa predali za vyše 102-tisíc dolárov

NETKY.SK • 30 September 2015, 17:54 • 2 min
Vzácne rukopisy k filmu Občan Kane sa predali za vyše 102-tisíc dolárov

NEW YORK - Rukopisy amerického filmového tvorcu Orsona Wellesa k filmu Občan Kane vrátane konečného upraveného pracovného scenára vyniesli na dražbe vyše 102.000 dolárov.

slovakia

left justify in out

Tri scenáre ponúkol v utorok záujemcom americký aukčný dom Profiles in History. Scenáre ilustrujú, ako sa vyvíjala tvorba kultového umeleckého filmu Občan Kane, informovala dnes agentúra AP.

 

Pôvodný prvý, približný náčrt scenára k snímke American, čo bol pracovný názov filmu Občan Kane, napísal v roku 1940 Wellesov spolupracovník Herman Mankiewicz a predal sa za 32.000 dolárov.

 

Aukčný dom so sídlom v kalifornskom meste Calabasas uviedol, že ďalší, už rozpracovanejší scenár zmenil majiteľa za 25.600 dolárov.

Tretia a konečná verzia upraveného scenára vyniesla 44.800 dolárov. Obsahuje Wellesove rukou písané poznámky, pokyny pre režírovanie a nákresy pre uhly záberov kamery. Na tejto verzii je podpísaná väčšina hlavných hereckých predstaviteľov filmu.

 

Predávajúci bol blízkym priateľom Wellesa a materiály získal od samotného filmového tvorcu, ktorý zomrel v roku 1985.

 

Súčasťou dražby bol aj vzácny originál 49-stranového prepisu rozhlasovej hry Vojna svetov z roku 1938, ktorú mala v repertoári divadelná spoločnosť Mercury Theatre, založená práve Wellesom. Autorom rozhlasového spracovania slávneho sci-fi románu H.G. Wellsa je tiež Orson Welles. Prepis hry vydala americká televízna a rozhlasová spoločnosť CBS. Okrem neho bol v ponuke aj list tejto spoločnosti, v ktorom sa ospravedlňovala za davovú hystériu, ktorú spôsobila realistická dramatizácia románu o invázii Marťanov na Zem. Originál zápisu hry a list ponúkol do dražby iný zberateľ a predali sa za 28.800 dolárov.

Na stroji písaný scenár navrhovanej televíznej adaptácie románu Občan Kane s Wellesovými rukou písanými režisérskymi poznámkami z 50. rokov, sa predal za 20.480 dolárov.

 

Welles filmovú drámu Občan Kane o vzostupe a páde tlačového magnáta režíroval a hral aj hlavnú postavu. Welles mal len 25 rokov, keď s týmto filmom v roku 1941 debutoval.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies