Vzácne ferrari zosnulého milionára sa predalo za 27,5 milióna

NETKY.SK • 19 August 2013, 12:50 • 2 min
Vzácne ferrari zosnulého milionára sa predalo za 27,5 milióna

LOS ANGELES - Vzácne ferrari z roku 1967, ktoré vlastnil zosnulý americký milionár a sirota Eddie Smith, sa predalo na dražbe za 27,5 milióna dolárov.

slovakia

left justify in out

Červené Ferrari 275 GTB/4*S NART Spyder bolo jedným z celkovo desiatich vyrobených. Auto vo vlastníctve rodiny milionára, ktorý bol sirotou, vyvolalo na aukcii obrovský záujem, píše americký denník Los Angeles Times. Majiteľ Smith bol niekdajším starostom mesta Lexington v štáte Severná Karolína. Zomrel v roku 2007 ako 88-ročný. Odvtedy bolo auto uskladnené v špeciálne postavenej garáži.

"Je to pre nás trpká aj radostná chvíľa," povedal v sobotu Eddie Smith ml. zaplnenej aukčnej sále pred začiatkom dražby. "Ferrari prichádzali a odchádzali, ale toto jedno nikdy neodišlo, vďaka Bohu. Ako rodina sme si ho užívali 45 rokov," dodal. Predaj vozidla Ferrari 275 GTB/4*S NART Spyder zorganizovala aukčná spoločnosť RM Auctions z kalifornského mesta Monterey. NART je skratka pre North American Racing Team (Severoamerický pretekársky tím), ktorý založila firma Ferrari koncom 50. rokov minulého storočia na propagovanie svojej značky v Spojených štátoch.

Smith ml. poradil novému majiteľovi, aby na ferrari "jazdil, miloval ho, užil si ho, ale čo je ešte dôležitejšie, podelil sa oň aj s ostatnými a ukazoval im ho". Aukčná spoločnosť neprezradila meno nového majiteľa. Rodina sa drží filantropie svojho otca a všetky zisky daruje rôznym charitám, dodal Smith ml.

Zosnulý Smith zbohatol na spoločnosti so zásielkovou službou, ktorú založil. V Lexingtone bol milovanou osobnosťou. Úrad starostu zastával v rokoch 1970-75, takisto riadil nemocnicu, univerzitu a obchodnú komoru. Tento nadšenec pre autá vlastnil niekoľko ferrari, ale 275 NART Spyder bolo jeho obľúbené - miloval jeho vzhľad, zvuk a rád sa ho dotýkal, uviedol syn.

"Ocko ho nechcel držať zatvorené garáži, chcel si ho užívať. Dokonca aj keď jeho hodnota presiahla milión dolárov, stále na ňom jazdil," dodal syn.

Ferrari 275 NART Spyder sa všeobecne považuje za jedno z najdrahších typov Ferrari, aké boli kedy vyrobené. Jeho jasnočervená verzia sa objavila vo filme Thomas Crown Affair z roku 1968, poznamenali Los Angeles Times.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies