Vzácne chochlačky madagaskarské potrebujú nový domov

NETKY.SK • 26 August 2014, 14:36 • 2 min
Vzácne chochlačky madagaskarské potrebujú nový domov

BRATISLAVA - Chochlačka madagaskarská (Aythya innotata), kriticky ohrozený druh kačice vyskytujúci sa iba na jednej lokalite na severovýchode Madagaskaru, potrebuje na dlhodobé prežitie reintrodukciu na iné miesto.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z výsledkov štúdie, podľa ktorej 96 percent mláďat tohto druhu zomiera vo veku dvoch až troch týždňov v dôsledku nedostatku potravy.

 

Chochlačka madagaskarská sa pôvodne vyskytovala v oblasti jazera Alaotra, ktoré je najväčším jazerom na tomto ostrove. V dôsledku ľudských aktivít ako odlesňovanie, farmárčenie a vysadzovanie nepôvodných druhov rýb však jej počty drasticky klesli a v 90. rokoch minulého storočia ju vyhlásili za vyhynutú. V roku 2006 ale vedci objavili malú populáciu v oblasti jazera Matsaborimena, ktorú v súčasnosti tvorí približne 25 jedincov. Odborníci z Wildfowl and Wetlands Trust (WWT), Durrell Wildlife Conservation Trust a Peregrine Fund krátko po znovuobjavení začali tento druh množiť aj v zajatí, aby zabezpečili jeho prežitie. Okrem toho začali monitorovať aj chochlačky v prírode. "Mali sme asi desať alebo jedenásť samíc a vedeli sme, že väčšina z nich kládla vajcia, z ktorých sa následne liahli mláďatá. V momente, keď dosiahli vek dvoch až troch týždňov, však začali miznúť. Na základe viacerých indícií sme dospeli k záveru, že mláďatá zomierajú v dôsledku nedostatku potravy. Chochlačky hľadajú potravu na dne jazier, ale toto jazero so strmými brehmi je pre ne jednoducho príliš hlboké," uviedol Geoff Hilton z WWT, ktorý bol vedúcim výskumu. Odborníci na základe týchto výsledkov dospeli k záveru, že k prežitiu chochlačiek madagaskarských v prírode je potrebné nájsť im vhodnejšie miesto na život. "Nedávno sme našli jedno jazero, o ktorom si myslíme, že by sa dalo upraviť do pôvodného stavu a následne by sme tam mohli chochlačky vypustiť. Na to však potrebujeme spolupracovať aj s miestnymi obyvateľmi," dodal Hilton. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona