VZ OSN vylúčilo Líbyu z Rady pre ľudské práva, USA presúvajú k Líbyi lode

NETKY.SK • 2 Marec 2011, 08:05 • 2 min
VZ OSN vylúčilo Líbyu z Rady pre ľudské práva, USA presúvajú k Líbyi lode

VZ OSN vylúčilo Líbyu z Rady pre ľudské práva, USA presúvajú k Líbyi lode

slovakia

left justify in out

img

Valné zhromaždenie OSN dnes jednohlasne dočasne zbavilo Líbyu členstva v Rade OSN pre ľudské práva pre násilnosti, vrátane zabitia, ktoré páchajú líbyjské ozbrojené sily na demonštrantoch. Oznámila to agentúra Reuters.
      Predstavitelia amerického ministerstva obrany uviedli, že Spojené štáty americké skúmajú celú škálu možností, ako riešiť situáciu v Líbyi. Rozhodnutie však ešte nenapadlo, hoci Washington stupňuje nátlak na líbyjského lídra Muammara Kaddáfího, aby odstúpil.
      Minister obrany Robert Gates informoval novinárov, že Pentagón presúva dve obojživelné bojové plavidlá a stovky vojakov námornej pechoty do Stredozemného mora, kde by mohli v prípade potreby pomáhať s evakuáciou ľudí utekajúcich z Líbye a s humanitárnou pomocou.
      Ide o loď USS Kearsarge, ktorá vezie 2000 príslušníkov, a loď USS Ponce. Cez egyptský Suezský prieplav sa preplavia v stredu ráno, oznámil dnes egyptský predstaviteľ. Dodal, že do prieplavu vojdú približne o 04.30 h SEČ.
      USA už v pondelok informovali, že presúvajú lode a lietadlá bližšie k severoafrickej Líbyi, kde prebieha povstanie proti režimu Muammara Kaddáfího.
      Šéf americkej armády admirál Mike Mullen dnes zdôraznil, že Obamova administratíva skúma celú škálu možností, ako zastaviť krviprelievanie v Líbyi, kde vládne bezpečnostné sily lojálne Kaddáfímu násilne zasahujú proti protestujúcim civilistom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona