Vyzvali hráčov NBA, aby prispeli k zníženiu rasového napätia

NETKY.SK • 23 September 2016, 12:14 • 2 min
Vyzvali hráčov NBA, aby prispeli k zníženiu rasového napätia

MIAMI - Národná basketbalová asociácia (NBA) aj hráčska asociácia NBPA v stredu vyzvali hráčov, aby prispeli k pozitívnej zmene v spoločnosti v kontexte súčasného zvýšeného rasového napätia v USA.

slovakia

left justify in out

Kópiu listu získala agentúra The Associated Press. "Tieto myšlienky sú založené na krokoch, ktoré mnohí z vás už podnikli alebo podporili, vrátane zapojenia mladých ľudí, rodičov, komunitných lídrov a presadzovateľov práva do otvoreného dialógu," konštatuje sa vo výňatku podpísanom komisárom NBA Adamom Silverom a šéfkou hráčskej asociácie Michele Robertsovou. Podotýkajú, že basketbal "by mal ľudí spájať a budovať väzby dôvery v komunitách."

Vedenie súťaže v memorande osobitne nepripomenulo hráčom, že počas národnej hymny majú stáť. Všeobecne sa očakáva, že niektorí z nich sa pridajú k športovcom protestujúcim takýmto spôsobom proti zaobchádzaniu amerických úradov s príslušníkmi menšín. "Hráči, koučovia a tréneri počas národnej hymny majú vstať a dôstojne sa zoradiť na postrannú čiaru alebo čiaru trestného hodu," píše sa v ligových predpisoch.

List rozoslali v deň, keď si hráčky Indiany Fever v ženskej WNBA počas hymny kľakli a pochytali sa za ramená. Aj kouč Golden State Warriors Steve Kerr očakáva, že podobné prejavy sa objavia v NBA. "Som za všetkých, ktorí poukážu na nespravodlivosť," povedal Kerr, ktorému v osemnástich rokoch zavraždili otca. "Bez ohľadu na formu, pokiaľ nie je násilná a vedie k diskusii, je to dobrá vec."

Liga aj jej hráči, v drvivej väčšine Afroameričania, sú zapojení do mnohých sociálnych programov. Najväčšie hviezdy NBA ako LeBron James, Dwyane Wade, Chris Paul či Carmelo Anthony sa nestránia podporovať zmeny v spoločnosti ani o nich otvorene hovoriť. Prostestovať je skôr zriedkavé. Pred 20 rokmi basketbalista Denveru Mahmoud Abdul-Rauf odmietol vstať, lebo vlajka podľa neho symbolizovala útlak. V marci 1996 ho suspendovali na jeden zápas.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies