Výzva pre všetkých účastníkov cestnej premávky, nepodceňte počasie

NETKY.SK • 14 Január 2012, 15:02 • 2 min
Výzva pre všetkých účastníkov cestnej premávky, nepodceňte počasie

Výzva pre všetkých účastníkov cestnej premávky, nepodceňte počasie

slovakia

left justify in out

img

Od začiatku tohto roka do dnešného dňa (1.1.-13.1.2012) polícia zaznamenala 368 dopravných nehôd, pri ktorých sa ťažko zranilo 20 osôb, ľahké zranenia utrpelo 126 osôb a o život prišlo 12 osôb. V priemere teda od začiatku roka vyhasol jeden ľudský život denne. Náhle zmeny počasia sa na slovenských cestách podpísali pod viacero dopravných kolízií a nehôd s tragickými následkami. Len v prvom novoročnom týždni zomrelo na cestách desať osôb. Tento týždeň nie sú následky nehôd tragické až v takom rozsahu, ohlasované výkyvy počasia však môžu situáciu z minúty na minútu zmeniť. Preto polícia s cieľom chrániť životy a zdravie všetkých účastníkov cestnej premávky vydáva výzvu s preventívnymi radami. Nepreceňujme svoje schopnosti, aby jazda na mokrom, zasneženom, či zľadovatenom povrchu vozovky neskončila tragicky.

Predpovede počasia na víkend hlásia dážď, sneženie a zhoršenie poveternostných podmienok. Opätovne preto upozorňujeme vodičov, aby vplyv počasia nepodceňovali a v dostatočnej miere sa pripravili aj na nepredvídateľné situácie. Najmä, aby vo zvýšenej miere sledovali situáciu v cestnej premávke. Prvoradé je v takomto počasí prispôsobiť rýchlosť jazdy svojim schopnostiam, stavu a povahe vozovky. Aby vodiči neohrozili ostatných účastníkov, pred jazdou musia odstrániť sneh či ľad z vozidla alebo nákladu. Treba si uvedomiť aj dôležitú vec, na zasneženom povrchu vozovky sa predlžuje aj brzdná dráha. To znamená, že vozidlo prejde dlhšiu vzdialenosť, kým úplne zastaví. Je to dôležité najmä pri dávaní prednosti chodcom na priechodoch pre chodcov. Tí totiž nemajú veľkú šancu oproti niekoľko tonovým vozidlám.

Vzhľadom na častú úmrtnosť chodcov v cestnej premávke upozorňujeme aj chodcov na potrebu nosenia reflexných prvkov. Pri prechádzaní cez cestu treba prednostne použiť priechod pre chodcov, nevstupovať na vozovku, ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy, umožniť električke plynulý prejazd, neprechádzať jednotlivo, ale v skupinách. Nevstupovať na vozovku, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nie je možné cez vozovku bezpečne prejsť, neprekonávať zábradlie ani iné zábrany, bezdôvodne sa nezdržiavať a nezastavovať po vstupe na vozovku. Vzhľadom na to, že sa skoro stmieva, odporúčame chodcom mať reflexné prvky aj v obci. Aj cyklisti, často krát neosvetlení, či neoznačení reflexnými prvkomi, ktorí jazdou na bicykli na zasneženej vozovke hazardujú so svojimi životmi.

Zdroj: PPZ SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies