Výzva BVS pomohla, ľudia na Záhorí začali šetriť vodou

NETKY.SK • 14 August 2015, 15:02 • 2 min
Výzva BVS pomohla, ľudia na Záhorí začali šetriť vodou

BRATISLAVA - V obciach a mestách na Záhorí začali šetriť vodou.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo zistení Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), ktorá sa v stredu (12.8.) obrátila na svojich zákazníkov a 23 samospráv na Záhorí s upozornením na ubúdanie zásob vody a možné riziko regulovania jej dodávok.

 

BVS v upozornení poukázala na vysoké spotreby vody pri polievaní záhrad a napúšťaní bazénov. "Naša výzva mala efekt, ľudia sa začali správať zodpovednejšie a spotreba sa znížila," uviedol pre TASR hovorca BVS Alexander Buzinkay.

 

Zároveň informoval, že podľa zistení BVS väčšina samospráv pristúpila na žiadosť vodárenskej spoločnosti a vydala zákaz používať vodu z verejného vodovodu na polievanie záhrad a trávnikov, napúšťanie bazénov či umývanie áut.

 

O vydaní zákazu informovalo napríklad mesto Senica, pripojili sa k nemu aj obce v okrese Malacky - Studienka a Veľké Leváre, ktoré boli tiež na zozname obcí a miest s ohrozenými zásobami pitnej vody. TASR to potvrdili pracovníci oboch obecných úradov.

 

Zákaz platí do odvolania. "Kým sa zásoby vôd nezlepšia natoľko, že už takýto zákaz nebude potrebný," informoval Buzinkay.

Reguláciu pitnej vody zaviedla aj obec Závod. V tomto prípade to však nesúvisí s vysychaním vodných zdrojov v dôsledku tohtoročných extrémnych a dlhotrvajúcich horúčav, ale s chronickým problémom nedostatočného zdroja pitnej vody. "Vždy, keď príde k väčším suchám a zníženiu v zásobníkoch pitnej vody, znižujeme tlak v potrubí, aby sme aj týmto spôsobom naviedli ľudí na to, že vody je málo a je potrebné ju využiť naozaj len na nevyhnutné úkony - pitie, varenie, osobnú hygienu," vysvetlil starosta Závodu Peter Vrablec.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona