Vyznávači radikálneho islamu majú v EÚ na svedomí stovky životov

NETKY.SK • 5 Máj 2017, 18:03 • 2 min
Vyznávači radikálneho islamu majú v EÚ na svedomí stovky životov

BRUSEL - Celkovo 658 ľudí zahynulo od roku 2000 do konca roka 2016 v priestore Európskej únie vinou teroristických útokov. Uviedla to španielska poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Maite Pagazaurtundúová v dnes zverejnenej správe.

slovakia

left justify in out

Liberálna poslankyňa, ktorá je členkou parlamentného výboru pre ústavné veci, pripomenula, že spomedzi členských krajín Únie bolo v uvedenom časovom období najviac obetí teroristických útokov - 253 - v jej rodnej krajine. V tesnom závese v tejto smutnej štatistike nasleduje Francúzsko s 250 obeťami terorizmu.

 

Jej správa konštatuje, že 90 osôb zo zoznamu obetí boli samovražední útočníci a džihádizmus bol najčastejšou príčinou atentátov, keď 545 z celkového počtu obetí možno pripísať na účet radikálnych vyznávačov islamu. Zo zvyšku obetí atentátov možno obviniť "nacionalistický terorizmus", ktorý na pôde Španielska predstavovala baskická separatistická organizácia ETA.

 

Španielska europoslankyňa upozornila, že v rovnakom období sa 1029 Európanov stalo obeťami atentátov spáchaných mimo hraníc EÚ. Väčšinu z obetí predstavujú príslušníci mierových misií pôsobiacich v 22 krajinách sveta - 233 z nich zomrelo v dôsledku samovražedných útokov. Boli medzi nimi najmä Briti, Francúzi a Nemci. Väčšina z nich, 632 osôb, zahynula po akciách teroristov v Afganistane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies