Významný vedec a literát, bývalý dlhoročný predseda SAV oslávil 75 rokov

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 18:26 • 2 min
Významný vedec a literát, bývalý dlhoročný predseda SAV oslávil 75 rokov

BRATISLAVA - Profesor Štefan Luby, vedec a výskumník v oblasti elektrotechniky a fyziky, bývalý dlhoročný predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave, oslávil v uplynulých dňoch významné životné jubileum - 75 rokov.

slovakia

left justify in out

Pri príležitosti životného jubilea prof. Lubyho usporiadal ALUMNI klub Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave stretnutie, na ktorom juilant predniesol prednášku. Štefan Luby totiž vyštudoval na STU, vedecky a pedagogicky tam pôsobil od získania inžinierskeho titulu až po udelenie čestného titulu doctor honoris causa. Na stretnutí sa zúčastnili jeho bývalí kolegovia z STU i súčasní spolupracovníci zo SAV.

 

Prof. Ing. Štefan Luby, DrSc., Dr.h.c., je všestranná osobnosť, vedec, pedagóg a literát. Vo vedeckej činnosti sa zameral na fyziku polovodičov, kovov, elektronických súčiastok, laserovú techniku a röntgenovú optiku, ako aj na nanovedy a nanotechnológie.

 

V SAV pôsobí od roku 1964. V období 1984-1992 bol riadieľom Fyzikálneho ústavu SAV, bol tiež vedeckým sekretárom SAV a 1. podpredsedom akadémie a v období rokov 1994-2009 zastával funkciu predsedu Slovenskej akadémie vied.

 

Prof. Luby je autorom vyše 400 vedeckých publikácií, ôsmich patentov a desiatich kníh literatúry faktu. Dodnes pôsobí vo Fyzikálnom ústave SAV. Je čestným doktorom viacerých univerzít na Slovensku a v zahraničí, napríklad STU v Bratislave, Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, Trenčianskej univerzity A. Dubčeka, Univerzity Salento v Taliansku a iných.

 

Pôsobil v rôznych medzinárodných funkciách, bol aj prezidentom Federácie európskych akadémií a ďalších organizácií. V súčasnosti je viceprezidentom Európskej akadémie vied a umení v Salzburgu a predsedom redakčnej rady Encyklopédie Beliana.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies