Významný krok slovenského obchodného reťazca: Všetky plasty nahradia vlastnou ekologickou alternatívou!

NETKY.SK • 6 Február 2019, 11:00 • 2 min
Významný krok slovenského obchodného reťazca: Všetky plasty nahradia vlastnou ekologickou alternatívou!

Naj­väč­šia ma­lo­ob­chodná sieť na Slovensku dokazuje svoju pokrokovosť. Svoj plastový sortiment vymieňa za biologicky rozložiteľný.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku veľmi populárna a obľúbená sieť predajní COOP Jednota sa už v minulosti prejavila ako environmentálne uvedomelá. Pred desiatimi rokmi, kedy tento trend ešte nebol populárny tak, ako dnes, vyradila z ponuky plastové tašky a nahradila ich spoplatnenými náhradami z rozložiteľného materiálu. Dnes však napreduje ďalej. Svoju značku totiž zbavuje plastov úplne!

 

img

Čo to v praxi znamená? Všetky produkty, ktoré sieť predajní vyrába, postupne zbaví plastov, pričom budú nahradené ekologickými alternatívami z cukrovej trstiny i bambusu. Plastové tyčinky na čistenie uší, jednorazový riad, ale aj slamky nahradí výroba zo špeciálnych materiálov. Týmto spôsobom sa Jednote podarí ročne životné prostredie ušetriť o 40 ton odpadu.

 

Zaujímavou novinkou budú napríklad aj vrecká do koša, ktoré by mali mať oxodegradovateľné zloženie. Vďaka nemu sa v prírode bez problémov rozložia. Podobne sa nahradia aj „sáčky“ určené na nákup pečiva, ovocia a zeleniny. Tým tiež, zdá sa, odzvonilo. Zákazník si tieto potraviny čoskoro bude môcť uložiť do vreciek z materiálu, ktorý sa dokáže samostatne rozpustiť na vodu, CO2 a biomasu.

 

img

 

Ako uviedol riaditeľ obchodnej siete Branislav Lellák, podobné novinky sa u nás musia nasadzovať opatrne, pretože slovenský zákazník je stále veľmi citlivý na cenu. COOP Jednote však na životnom prostredí naozaj mimoriadne záleží, preto okrem postupného zavádzania ekologických riešení chce svojich zákazníkov aj „učiť“ šetrnejšiemu spôsobu správania, čo realizujú práve pomocou rôznych ná­pi­sov, ná­le­piek a ban­ne­rov priamo v predajniach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona