Významné kroky vpred z roku 2013 treba dokončiť

NETKY.SK • 24 December 2013, 14:30 • 2 min
Významné kroky vpred z roku 2013 treba dokončiť

BRATISLAVA - Pozitívne hodnotí organizácia Amnesty International Slovensko novelu Trestného zákona, negatívne najmä zásah polície v Moldave nad Bodvou.

slovakia

left justify in out

V roku 2013 zaznamenala ľudskoprávna organizácia Amnesty International na Slovensku hneď niekoľko významných krokov vpred, väčšina z nich však ostáva na sklonku tohto roka nedokončená. Amnesty hodnotí pozitívne najmä májovú novelu Trestného zákona, ktorou sa Slovensko zaradilo medzi progresívnu skupinu krajín Európskej únie uznávajúcich, že zločiny z nenávisti sa páchajú aj pre údajnú sexuálnu orientáciu obete. Agentúre SITA poskytla stanovisko Jana Vargovčíková z Amnesty International Slovensko.

Organizácia v priebehu roka vyhodnocovala legislatívne úpravy viacerých krajín EÚ. "Slovenská úprava z hodnotenia vychádza veľmi pozitívne. Do budúcnosti bude dôležité rozšíriť záber zákona i na prípady útokov na transrodových ľudí," napísala pre agentúru SITA Vargovčíková. K dobrým správam pre Slovensko možno podľa aktivistov zaradiť aj prípravu celoštátnej ľudskoprávnej stratégie, ktorú od Slovenska v odporúčaniach požaduje OSN i Rada Európy. Amnesty však podotýka, že jej prijatie sa presunulo na ďalší rok, i keď mala byť hotová už na jeseň 2013. 

Znepokojujúce boli v roku 2013 prípady neprimeraného použitia sily zo strany polície, ako i verejné prejavy nenávisti a predsudkov voči odlišnosti zo strany niektorých verejných činiteľov, píše Vargovčíková. Dodáva, že prípad policajného zásahu v Moldave nad Bodvou z 19. júna nebol dostatočne vyšetrený, inšpekcia ministerstva vnútra napríklad nevypočula ani obete a svedkov zásahu. "Problémom je, že tento prípad nie je ojedinelý, ako potvrdzujú i vyhlásenia Krajského policajného riaditeľstva v Košiciach," uvádza sa v stanovisku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona