Vyznamenanie pre ruskú disidentku odovzdá Migaš

NETKY.SK • 21 Jún 2014, 13:12 • 2 min
Vyznamenanie pre ruskú disidentku odovzdá Migaš

BRATISLAVA - Najvyššie slovenské štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža II. triedy, ktoré ešte 9. júna udelil in memoriam prezident Ivan Gašparovič ruskej disidentke a spisovateľke Natalii Gorbanevskej, neodovzdá príbuzným vyznamenanej nová hlava štátu Andrej Kiska, ale náš veľvyslanec v Rusku Jozef Migaš.

slovakia

left justify in out

Vyznamenanie totiž poslali poštou do Moskvy. "Pán veľvyslanec Jozef Migaš už dal pokyn pripraviť k uvedenej akcii malú slávnosť," povedal agentúre SITA hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

Gašparovič udelil Gorbanevskej vyznamenanie za jej celoživotné úsilie v oblasti dodržiavania ľudských práv a obrany demokracie. O udelenie vyznamenania požiadal po jej smrti 29. novembra 2013 bývalého prezidenta Gašparoviča námestník bratislavského primátora Ján Budaj. Kancelária prezidenta ho o súhlase s udelením informovala listom z 2. júna.

 

Natalia Gorbanevská protestovala spolu so skupinou priateľov 25. augusta v roku 1968 v Moskve na Červenom námestí proti okupácii Československa. Fotografie protestujúcich obleteli celý svet. Za jej postoje ju v decembri 1969 totalitný režim umiestnil do psychiatrickej liečebne, kde musela žiť tri roky v úplnej izolácii od sveta. Prepustili ju v roku 1972. Jej statočnosť oceňovali na celom svete. Gorbanevská sa po prepustení z liečebne opäť zapojila do disidentského hnutia. V decembri 1975 však bola nútená zo Sovietskeho zväzu emigrovať. Žila v Paríži, pracovala v redakcii časopisu Kontinent a spolupracovala s Rádiom Sloboda. Zomrela vlani v Paríži.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona